Gugl će zabraniti oglašavanje negatora globalnog otopljavanja

M.L.

Nova pravila Gugl će primenjivati od idućeg meseca a na serveru Jutjub će se primenjivati od decembra
(Gde su granice istine o klimatskim promenama, ilustracija - serbiaorganica.info)

Kompanija Gugl (Google) će na svojim platformama blokirati reklame sa informacijama u kojima se dovodi u pitanje globalno otopljavanje. Firma je, kako prenosi AP, to saopštila  u svom blogu.

Time Gugl, kako je saopštio, hoće da "suzi prostor za dezinfomacije koje šire negatori naučno utemeljene terorije o promenama klime". Nova pravila se tiču i servera Jutjub (YouTube).

Cenzura za „suprotne tvrdnje“

"Poslednjih godina stalno smo, od znatnog broja naših izdavačkih i reklamnih partnera, slušali izraze nezadovoljstva zbog oglašavanja koja propagiraju netačne tvrdnje o promenama klime. Naši izdavački partneri ne žele da se ovakve tvrdnje objavljuju uz njihove sadržaje", saopštio je Gugl.

Kompanija Gugl je zato, kako je saopšteno, odlučila da zabrani oglašavanja u kojima se pojavljuju "tvrdnje, suprotne velikoj većini naučnika, o egzistenciji i uzrocima klimatskih promena". Shodno tome na svojim serverima "neće više dopustiti sadržaje koje globalno otopljavanje označuju za famu, neosnovanu teoriju ili konspiraciju i negiranje veze između promene klime i emisija tzv gasa staklene bašte". 

Nova pravila Gugl će primenjivati od idućeg meseca a na serveru Jutjub će se primenjivati od decembra. 

Granice neistine?

Stručnjaci, međutim, upozoravaju ovim povodom da je pitanje da li će ove promene doneti neku korist jer je teško povući granicu između nepotpune informacije i dezinformacije. Agencija AP je ovim povodom citirala naučnicu koja se bavi životnom sredinom Lizu Čiper (Lisa Schipper) sa Univerziteta u Oksfordu.

"Ona je za primer uzela reklamu energetske kompanije koja propagira čistu energiju. a sama koristi fosilna goriva. U izvesnom smislu taj tip reklame je još štetniji jer oko firme se stvara lažni zeleni imidž".

U upravama društvenih mreža još donedavno je odbijano, s pozivom na slobodu izražavanja, da se na bilo koji način menja sadržaj koji na svojim platformama snime korisnici. U poslednje vreme, međutim, s obzirom na povećan pristisak stručne javnosti i političara, pristupili su izvesnim merama kojima je, kažu, cilj da se ograniči širenje neistinitih informacija, na primer o izborima ili o temama koje se tiču ljudskog zdravlja. Kompanija JuTjub prošlog meseca je saopštila da će ubuduće blokirati sva videa sa neistinitim ili neproverenim informacijama o prihvaćenim i široko korišćenim vakcinama.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...