Američke firme pojačavaju pritisak na zaposlene da se vakcinišu

M.L.

Za sudbinu ovakvih incijativa svakako je od značaja što se pokreću u najvećoj svetskoj ekonomiji i kolevci privrednog liberalizma
(Velike američke kompanije uvode obavezne vakcine, Rojters)

Mnoge američke kompanije sve jače pritiskaju protivnike vakcina. Niz velikih firmi, naime, kako javlja SiEnEn (CNN), naložile su ovih dana svojim zaposlenima da se vakcinišu i da im se bez toga neće više dozvoliti pristup na radna mesta, kao i da se svaki dan širi spisak tih firmi.

To su, na primer, učinili maloprodajni lanac Volmart (Walmart) i zabavni konglomerat Volt Dizni (The Walt Disneu Company)... Zaposlenima u Volmartu dat je rok da se vakcinišu kompletno do 4. septembra. To se tiče čak 1,6 miliona zaposlenih. 

dizni-vakcine-

Kompanija Dizni najavljuje obaveznu vakcinaciju protiv kovida 19 - za sve zaposlene

Zaposleni u Dizniju, koji nisu u sindikatima (takvih je većina) moraju obavezno da se vakcinišu u roku od 60 dana. Nijedan novoprimljeni zaposleni ne može da stupi na radno mesto dok se ne vakciniše kompletno. Dizni, inače, širom sveta zapošljava preko 200 hiljada ljudi.

Ovakve ili slične mere već sprovodi, posle poslednjeg vikenda, niz drugih firmi.

"Čim se naši biroi otvore, od vas ćemo tražiti da svako ko želi da uđe u njih mora da bude vakcinisan", saopštila je zaposlenima u Fejsbuku (Facebook) šefica personalnog odeljenja Lori Goler. Izuzeti su od toga samo pojedinci koji se ne mogu vakcinisati zbog ozbiljnih zdravstvenih ili nekih drugih važnih razloga.

vakcina-gugl-obaveza-

Gugl najavljuje da će obavezna vakcinacija biti uvedena narednih meseci i za zaposlene u ovoj firmi u drugim zemljama

Isto ovakav tvrdi pristup izabrali su tehnološki gigant Gugl (Google), investiciona kompanija Blekrok (BlackRock), banka Morgan Stenli (Stanley), novine Vašington post (The Washington Post), alternativna taksi-služba Uber, strim služba Netfliks (Netflix). A čuveni njujorški restorater Deni Mejer (Danny Meyer) čak je proglasio da će kod njega biti obavezna vakcinacija ne samo za personal nego i goste!

Zasad nije poznato da li i u drugim zemljama ima ovakvih inicijativa u firmama. Za sudbinu ovakvih incijativa svakako je od značaja što se pokreću u najvećoj svetskoj ekonomiji i kolevci privrednog liberalizma.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...