Francuska počela da se vraća u “normalu”: Restoranske sale i dalje zatvorene, otvorene samo bašte

Nataša Jokić, Strazbur

Posle pet meseci Francuzi imaju pravo da se slobodno kreću i da sede u baštama kafića i restorana sve do 21 čas uveče, otvorene su prodavnice, bisokopi, pozorišta uz obavezu pridržavanja mera distance…
(Paris, 20.05.2021 - u Francuskoj su ponovo otvorene bašte restorana i kafea)

U Francuskoj je juče bio skoro svečan dan: anti-epidemijske mere zaključavanja delimično su ukinute, građani su dobili malo više slobode, a život je sličniji onom “od pre”. Posle pet meseci Francuzi imaju pravo da se slobodno kreću i da sede u baštama kafića i restorana sve do 21 čas uveče.

„Evo nas“, napisao je na svom nalogu na duštvenoj mreži Tviter francuski predsednik Makron juče ujutru uz fotografiju na kojoj ga vidimo kako ispija jutarnju kafu sa premijerom Kasteksom u bašti jednog bistroa u blizini Jelisejske palate. Predsednik je pozvao Francuze da ostanu oprezni. Mere nošenja maski i držanja distance ostaju na snazi.

pariz-2-otvaranje-kafana

Paris, 20.05.2021 - u Francuskoj su ponovo otvorene bašte restorana i kafea

Skraćen policijski čas -ostaju druge mere

Ne obazirući se na kišno vreme u Parizu, mnogi građani izašli su u toku jutra u bašte restorana i kafića da ispiju jutarnju kafu.

Istina, kafane i bistro za sada mogu da primaju goste samo napolju.

Pomeranje policijskog časa na 21 umesto u 19h kao do sada, daje nadu ugostiteljima da će popraviti njihovu ekonomsku situaciju. Ograničavajuća pravila ostaju na snazi u smislu da za jednim stolom ne može da sedi više od šest ljudi, a da zbog pravila distance samo polovina raspoloživog prostora može da bude zauzeta gostima.

Od juče su otvorene i prodavnice neprehrambene robe, ali su ograničavajuća pravila distance i jednog klijenta na osam kvadratnih metara još na snazi.

Posle skoro pet meseci, od danas su otvorene bioskopske sale koje će moći da prodaju 35 odsto mesta zbog pravila o obaveznom rastojanju – najmanje dva sedišta će morati da budu prazna između dva gledaoca.

U oblasti Lorena zabeleženo je da su ispred lokalnih bioskopa ljudi, pogotovu mladi, čekali u dugim redovima od ranog jutra kako bi mogli da kupe bioskopske karte.

Pod istim uslovima otvorena su i pozorišta.

Vrata su otvorili i muzeji koji moraju da ispoštuju pravilo da svaki posetilac treba da ima osam kvadratnih metara prostora oko sebe.

U ponovo otvorenim bibliotekama svako drugo sedište moraće da bude prazno.

Posle duge pauze biće dozvoljeno održavanje kulturnih festivala na kojima će broj gledalaca biti manji od hiljadu. Kao kada je reč o bilo kakvom drugom masovnom okupljanju, tamo gde ima više od hiljadu ljudi na jednom mestu – biće potrebno da svi okupljeni poseduju zdravstveni pasoš što znači digitalnu ili papirnu potvrdu o imunizaciji (bilo vakcinom bilo zbog preležane bolesti) ili potvrdu da nisu zaraženi.

marsej-otvaranje-kafana

Marseille, 20.05.2021 - u Francuskoj su ponovo otvorene bašte restorana i kafea

Bespogovorna pomoć umetnicima

U skladu sa svojom tradicijom “francuskog kulturnog izuzetka”, vlada je od početka epidemije finansijski redovno podržala sve one koji imaju status muzičkih, pozorišnih i ostalih umetnika. Ta podrška je bila jedno od retkih pitanja oko kojeg nije bilo polemike a predstavlja pre izuzetak nego pravilo u evropskim zemljama. Opšte je mišljenje da je podrška kulturnim delatnostima jedna od svetlih tačaka u politici francuske vlade za vreme kovida.

Predsednik Makron juče popodne došao je u jednu bioskopsku salu zajedno sa ministarkom kulture Rozlin Bašlo kako bi prisustvovao prvoj projekciji filma posle pet meseci.

Francuski ministar zdravlja Olivie Veran izjavio je da će poglavlje sa epidemijom biti završeno u novembru-decembru. On je dodao da će mere zaključavanja biti potpuno ukinute ukoliko budu ispunjena dva uslova: prvi je da ne dođe do širenja novih sojeva virusa, a drugi - da se nastavi vakcinacija ubrzanim ritmom kao što je to slučaj poslednjih mesec dana.

pariz-3-

Paris, 20.05.2021 - u Francuskoj su ponovo otvorene bašte restorana i kafea

Napredovanje vakcinacije i povratak starim problemima

U Francuskoj je prvu vakcinu do sada primilo 20 miliona i 300 hiljada građana što predstavlja oko 30 odsto stanovništva, dok je i drugu vakcinu dobilo 13,4 odsto. Broj preminulih od posledica kovida 19, na žalost, premašio je u Francuskoj 108 hiljada, ali su dobre vesti to što broj žrtava kao i broj zaraženih opada, kao i broj prijema u bolnice.

Ponovo su dozvoljene sportske aktivnosti kako u salama tako i na otvorenom.

Francuske vlasti prognoziraju da bi do leta život mogao da se vrati u normalu i bude dozvoljeno kretanje bez maski.

Predsednik Makron će danas otputovati u unutrašnjost zemlje gde će prisustvovati otvaranju jednog muzeja. To je zapravo početak njegove turneje po Francuskoj sa ciljem da se „oslušne“ raspoloženje građana uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u proleće iduće godine.

Da je politički pejzaž u Francuskoj sve sumorniji govore i jučerašnje demonstracije oko 35 hiljada policajaca u Parizu pred ministarstvom unutrašnjih poslova. Posle ubistva dvoje kolega i svakodnevnih napada kojima su izloženi u kvartovima koje kontrolišu kriminalni gangovi – policajci traže da se vlast suoči sa problemima u policiji i pravosuđu i bar – za početak – priznaju da oni postoje.

Iako je još rano za opuštanje u odnosu na epidemiju, ove demonstracije, zajedno sa jutarnjim kafama u baštama restorana, mnogima su juče delovale kao najava post-kovid epohe i „novih starih“ komplikacija koje čekaju Francusku. Jedno od osnovnih starih- novih pitanja jeste: da li je država nemoćna da zaštiti građane?

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...