OUN izbacila marihuanu sa spiska opasnih droga

M.L.

Ovaj korak, tojest da se marihuana izbaci sa spiska "teških droga" OUN, preporučila je lane Svetska zdravstvena organizacija
(ilustracija, Kada je u Kanadi pre dve godine legalizovana marihuana, prvo su stanovnici dalekoistočnih provincija Njufaundlend i Labrador dobili priliku da slobodno kupuju jer su tamo radnje otvorene u ponoć čim je legalizacija stupila na snagu, izvor DW)

Organizacija ujedinjenih nacija (OUN) izbacila je prekjuče marihuanu, hašiš i druge opijate na bazi konoplja, sa spiska najopasnijih narkotika na svetu. Zbog toga, kako javljaju agencije, svetska organizacija neće više nad ovim narkoticima vršiti strogi nadzor kao, na primer, u slučaju ekstremnih opijata koji stvaraju jaku zavisnost kod korisnika.

Pretpostavljena lekovitost konoplje

Ovaj korak, kako je obrazloženo, trebalo bi da olakša korišćenje pretpostavljenog lekovitog potencijala konoplja. Iako se na medicinsko i rekreativno korišćenje gleda u svetu sa sve većom benevolentnošću, glasanje u OUN je bilo dosta tesno.

Za prebacivanje marhuane u manje opasnu grupu droga glasale su 53 zemlje članice Komsije OUN za sredstva koja stvaraju naviku. Dvadeset i sedam zemalja, među kojima države EU i SAD, bile su za, a 25 protiv, jedna članica se uzdržala.

Na spisku najopasnijih omamljujućih i psihotropnih sredstava marihuana je dosad, zajedno sa heroinom, pervitinom i drugim  "tvrdim drogama", bila čitavih 59 godina. Istraživači, koji su u palijativne potencijale marihuane polagali velike nade, imali su dosad vezane ruke. Od sada će se to bitno promeniti.

Neke države već legalizovale marihuanu

Ovaj korak, tojest da se marihuana izbaci sa spiska "teških droga" OUN, preporučila je lane Svetska zdravstvena organizacija. Istovremeno je tada ukazala na moguće korišćenje konoplja u lečenju, kao i da ne postoje dokazi koji bi potvrdili da korišćenje konoplje ima iste onakve posledica kao u slučaju drugih droga sa tog spiska.

Ovakav ishod glasanja, međutim, kako upozorava agencija AP, ne omogućuje članicama OUN da legalizuju marihuanu u sistemu međunarodnog nadzora. Dosad su legalizovale proizvodnju i prodaju ove "meke" droge radi korišćenja i rekreativne svrhe, Holandija, Urugvaj, Kanada, kao i neke od država SAD. Uz to, niz drugih zemalja držanje ove droge za lično korišćenje ne tretiraju kao  krivično delo.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...