Snouden zatražio rusko državljanstvo

M.L.

„Tražimo mogućnost dvojnog američkog i ruskog državljanstva“, kaže bivši saradnik američkih tajnih službi koji živiu ruskom egzilu
(foto, Edvard Snouden sa suprugom Lindsi)

Bivši saradnik američkih tajnih službi Edvard Snouden (Edward Snowden), koji je objavio tajne informacie o američkoj elektronskoj špijunaži i sada živi u ruskom egzilu, zatražio je, kako je objavo na tvriteru, rusko državljanstvo.

"Posle godina odvojenosti od naših roditelja, moja supruga i ja ne želimo da budemo rastavljeni i od sina. Zato u ovo doba pandemije i zatvorenih granica tražimo mogućnost dvojnog američkog i ruskog državljanstva".

Prvobitna boravišna dozvola u Rusiji mu je bila istekla u aprilu, kada je usled covid-19 produžena do juna. Potom su mu ruske vlasti produžile dozvolu na neograničeno vreme. 

Snouden je bio saradnik amerčke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) ali je 2013. objavio tajne informacije o tome kako su američke tajne službe koristile snimke telefonskih razgovora američkih građana. Optužen je za špijunažu i krađu tajnih dokumenata za šta mu u SAD preti kazna od 20 godina zatvora. U Rusiji je, po bekstvu iz SAD, dobio azil.

Prethodno je Snouden saopštio da se još 2017. u Moskvi oženio sa Amerikankom Lindzi Mils (Lindsay Mills). Britanski veb MejlOnlajn (MailOnline) je u oktobru preneo da je ona na tviteru objavila da sa Snoudenom očekuje dete. Snouden je sada tome dodao da on i njegova žena ostaju Amerikanci i da svog sina hoće da odgaje s obzirom na američke vrednosti koje vole, među njima i pravo da javno kažu šta misle.  "A radujem se danu kada budem mogao da se vratim u SAD da bi cela porodica bila zajedno", dodao je on.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...