Rusku vakcinu protiv covid 19 odbacuje više od polovine Rusa

M.L.

Od sledeće nedelje će početi masovnije da vakcinu testiraju na 40 hiljada ljudi. Masovna proizvodnja ruske vakcine trebalo bi da počne idućeg meseca
("Nema sumnje da je vakcina nužna ali, većina ne želi to. Zašto? Boje se, ne veruju, oklevaju...", objašnjava Valerij Fjodorov, direktor državne agencije VCIOM)

Više od polovine Rusa ne bi htelo da se vakciniše novom ruskom vakcinom protiv korona virusa, saopštio je generalni direktor državne agencije za ispitivanje javnog mnjenja (VCIOM) Valerij Fjodorov.

"Da li ćemo se vakcinisati novom ruskom vakcinom (Sputnjik V)? Na to pitanje je odgovorilo 42 posto ispitanika sa ´da´ i ´što pre´, a 52 posto da se neće vakcinisati", prenosi državna agencija TASS izjavu Fjodorova.

Rezultat ankete, u kojoj je učestovalo 1.600 ispitanika starijih od 18 godina, prema Fjodorovu, "svedoči o stavu u društvu".

"Na jednoj strani svi se bojimo i, razume se, hteli bismo da prestane taj strah. Hoćemo sigurnost da se nećemo zaraziti. Nema sumnje da je zbog toga vakcina nužna. Ali, većina ne želi to. Zašto? Boje se, ne veruju, oklevaju...", objašnjava on.

Odluku o usvajanju vakcine Sputnjik V, kao prvu takvu odluku u svetu, saopštio je nedavno, zajedno s ministrom zdravlja, lično predsednik Vladimir Putin. On je tada otkrio da je vakcinu na sebi isprobala i jedna od njegovi ćerki.

Vakcina je prethodno prošla kroz dve faze kliničkih ispitivanja ali su obim i dovoljnost testiranja dovovodili u sumnju eksperti na Zapadu. Ove nedelje tvorci vakcine su saopštili da će od sledeće nedelje početi masovnije da vakcinu testiraju na 40 hiljada ljudi. Masovna proizvodnja ruske vakcine trebalo bi da počne idućeg meseca. Kako se tvrdi, iz oko 20 zemalja sveta već je naručeno milijardu doza ove vakcine...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...