Rusko tajno oružje na „Turskom toku“- tvrde Ukrajinci

BM

Rusija priprema podvodnu platformu, koja će biti elemenat totalne kontrole situacije u Crnom moru. Specijalna oprema će biti razmeštena kako pod vodom, tako i u svemiru, pišu ukrajinski mediji navodeći da će oprema biti instalirana i na gasovodu „Turski tok“.

Rusija tajno razvija sisteme za kontrolisanje nadvodne i podvodne situacije, uvođenjem najnovijih hidroakustičkih sistema u dubine Crnog mora, prenosi Sputnjik pisanje ukrajinskog portala Difens ekspresa.

Portal se poziva na istraživanje u kome je učestvovao i bivši komandant Oružanih snaga Ukrajine Sergej Gajduk i navodi da „Rusija priprema podvodnu platformu, koja će biti elemenat totalne kontrole situacije u Crnom moru“.

Navodno, specijalna oprema će biti razmeštena kako pod vodom, tako i u svemiru.

Prema tvrdnjama ukrajinskih eksperata, pojedina oprema, predviđena za praćenje oružja potencijalnog protivnika, razmešta se u objektima gasovoda „Turski tok“, a moguće da će biti raspoređena i na objektima „Plavog toka“. Kako kažu, početkom 2019. godine u severozapadnom delu Crnog mora, 200 kilometara od obale, ruska vojska je postavila pasivni hidroakustički sistem MKG-60M, koji omogućava kontrolisanje situacije iznad i ispod vode na udaljenosti od oko 200 kilometara.

Prema istraživanju, „u regionu se nastavlja raspoređivanje stacioniranih hidroakustičkih sistema koji će verovatno biti integrisani u ruski Jedinstveni državni sistem praćenja podvodne i nadvodne situacije“.

Autori članka tvrde da se trenutno završava izgradnja infrastrukture centra za upravljanje tim sistemom i da će njime biti naoružana Novorosijska baza ruske mornarice. Kasnije će, navodno, jedan takav sistem biti raspoređen i na rtu Sarič.

Ukrajinski portal navodi da će Rusija rasporediti elektromagnetne stanice „Anakonda SP“ na rtovima Tarkankut i Herson, koje će detektovati neprijateljske objekte na rastojanju do 30 kilometara.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...