Francuski predsednik najavio opštu epidemiju: Drugi talas korona virusa pogađa i mlade ljude

Nataša Jokić, Strasbourg

Od ponedeljka u čitavoj zemlji biće zatvorena obdaništa, škole i univerziteti kako bi se usporilo širenje virusa i smanjio pritisak na bolnice
(Francuski predsednik Emanuel Makron obratio se naciji povodom nove pandemije koronavirusa u Parizu, 12. marta 2020. foto, France 24)

Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je sinoć da će od ponedeljka na čitavoj teritoriji biti zatvorene obdaništa, škole i univerziteti kako bi se usporilo širenje virusa i smanjio pritisak na bolnice.

Pozivajući se na mišljenje naučnog komiteta koji svakodnevno zaseda, upozorio je da Francuska treba da se pripremi i za drugi talas virusa koji će dovesti u pitanje zdravlje mlađih ljudi od kojih će neki, kako je rekao, morati da budu lečeni.

Predsednik Francuske obratio se građanima dve nedelje posle početka zdravstvene krize izazvane korona-virusom kojim je prema poslednjem bilansu zarženo 2876 registrovanih pacijenata, a 61 je preminuo od komplikacija.

Makron je rekao da je prioritet sada da se zaštiti najosetljiviji deo stanovništva – stariji od 70 godina. On je odao priznanje „herojima u belom“, kako se izrazio, lekarima sestrama i bolničkom osoblju zbog požrtvovanosti kao i građanima zbog pokazane discipline.

Makron je, takođe, najavio sistematsko oslobađanje mesta u bolnicama i otkazivanje svih operacija koje nisu hitne.

Najavio je socijalne mere kao produženje takozvanog zimskog primirja kada je zabranjena deložacija stanara.

Francuski predsednik rekao je da je država spremna da pomogne malim i srednjim preduzećima i omogući im odlaganje rokova za plaćanje doprinosa i poreskih obaveza.

Iako je do sada bio zagovornik izrazito neoliebralne politike privatizacije državnih preduzeća čak i kada dobro posluju, Makron se sada založio za državnu regulaciju i intervenciju u ekonomiji.

Rekao je da će država preporučiti preduzećima da zadrže radnike na poslu pola radnog vremena umesto da ih otpuštaju i da će plaćati njihove plate iako ne rade.

Makron je takođe najavio da će preduzeti inicijative kod G-7 i na nivou EU kako bi se sprečila finansijska kriza u Evropi „kako god da reaguju finansijska tržišta“.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...