Procena ekonomskih posledica u najgorem scenariju

M.L.

Veoma teško se može predviđati dalji razvoj epidemije a u svom najgorem scenariju analitičari Blumberga računaju s globalnom pandemijom i štetom od 2,7 biliona dolara
(ilustracija, u najgorem slučaj trošak zbog pojave virusa koštao bi koliko godišnji društveni proizvod države kao što je Velika Britanija)

Novi koronavirus mogao bi svetsku ekonomiju koštati čak 2,7 biliona dolara – izračunali su analitičari agencije Blumberg. Toliko, na primer, iznosi godišnji bruto društveni produkt (BDP) jedne tako visoko razvijene i velike zemlje kao što je Velika Britanija. A u svom najgorem scenariju ekonomisti računaju s recesijom u SAD, evrozoni i Japanu i s rekordno niskim rastom u Kini.

Agencija napominje da se zaraza izrazito širi, pre svega, u Južnoj Koreji, Italiji i Iranu, kao i da se beleže i prve žrtve u SAD. Veoma teško se može predviđati dalji razvoj epidemije pa zato se i njeni uticaji na pojedine zemlje i sektore teško mogu ocenjivati.

U ovim svojim računicama analitičari polaze od kineskih iskustava jer je virus počeo da se širi upravo iz ove zemlje krajem prošle godine. U Kini je prodaja auta pala za 80 posto, lični prevoz za 85 posto, a istraživanja raspoloženja preduzimača ukazuju na rekordne minimume.

U svom najgorem scenariju analitičari Blumberga računaju s globalnom pandemijom. Pri takvom scenariju, globalni razvoj bi se zaustavio. Pad, pored ekonomija Japana i evrozone, pogodio bi i SAD i tamo uticao na ishod ovogodišnjih predsedničkih izbora. Kineska ekonomija bi u tom slučaju zabeležila stopu rasta od samo 3,5 posto (prošle godine je bila iznad šest) što bi bio najslabiji rast od 80-ih godina prošlog veka, kada je tadašnji predsednik Deng Hsiao Ping počeo da uvodi prve glavne ekonomske reforme. 

Upozoravajući signali dolaze i s drugih strana. Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) snizila je krajem protekle sedmice svoju procenu globalnog rasta na 2,4 sa 2.9 posto, upozoravajući da bi mogla pasti čak i na 1,5 posto. S globalnim padom svetske ekonomije u prvom polugođu ove godine računa i konsalting kompanija Goldman Saks (Sachs).  Najnovije procene rasta Kine za prvi ovogodišnji kvartal se kreću oko 5,8 posto u dosta širokom rasponu od plus-minus 0,5 procenta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...