Rekonstruisan granični prelaz Kotroman

BM

U Mokroj Gori danas je, posle trogodišnjih radova, obeležen završetak rekonstrukcije graničnog prelaza Kotroman, između Srbije i Bosne i Hercegovine.
(Kotroman, 27.06.2022 - Modernizovani granični prelaz Kotroman između Srbije i BiH zvanično je otvoren u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelea Žiofrea)

U radove je uloženo 4,6 miliona evra, od čega je iz predpristupnih fondova Evropske unije obezbeđen 2,1 milion evra.

"Ovim će se ubrzati saobraćaj i regionalna povezanost, olakšaće se protok robe i bolje povezati ljudi. Istovremeno, ovo će uticati na bolji rd carinskih službi i na suzbijanje kriminala", rekao je na ceremoniji ambasador EU u Srbiji Emanuel Žofre.

Među prednostima koje bi trebalo da donese renoviranje ovog prelaza je poboljšanje kvaliteta teretnog saobraćaja, s obzirom da će vozila tog tipa sada imati teretni terminal, kao i adekvatnu vagu.

"Novi prelaz ima po tri trake na izlasku i ulasku u zemlju i urađen je prema savremenim standardima, što će svakako najviše koristiti putnicima i poboljšati rad graničnih službi", istakao je državni sekretar ministarstva finansija Gojko Stanivuković.

Rekonstruisan granični prelaz Kotroman
Kotroman, 27.06.2022 - Modernizovani granični prelaz Kotroman između Srbije i BiH zvanično je otvoren u prisustvu ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelea Žiofrea

Osim doprinosa razvoju domaćeg turizma u godinama posle kovida, rekonstruisani granični prelaz Kotroman uticaće i na spoljnotrgovinsku razmenu sa Bosnom, ocenila je resorna ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Beležimo tri miliona inostranih poseta, što je povećanje od 150 posto, a najviše stranih posetilaca upravo nam dolazi iz Bosne i Hercegovine", rekla je Tatjana Matić.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin ukazao je na važnost prelaza u pogldu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

"Mi, Balkanci, treba da se najpre držimo jedni drugih, pre nego što nas prihvati Evropska unija. Srbija je otvorena zemlja, a takođe zemlja koja poštuje svoje susede", rekao Vulin.

Projekat je deo šire saradnje Srbije i EU u oblasti integrisanog upravljama granicama, a Srbija će, kao transportno čvorište regiona i važna zemlja za tranzitni saobraćaj, nastaviti da dobija podršku od EU za unapređenje tog položaja, saopštila je danas Uprava carina povodom završetka rekonstrukcije graničnog prelaza Kotroman, prenosi Fonet.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...