Otvoren prvi most između Rusije i Kine

BM

Prvi drumsko-železnički most između Rusije i Kine, koji je izgrađen preko reke Amur između mesta Blagovešćensk na ruskoj i grada Heihe na kineskoj strani, danas je otvoren za automobile i kamione, a najavljeno je da će prvi vozovi preko tog mosta krenuti u aprilu, objavila je agencija TASS. (Foto: YouTube screenshot)

Predstavnik predsednika Rusije u Dalekoistočnom federalnom okrugu (FEFD) Jurij Trutnev ocenio je da u današnjem podeljenom svetu most Blagovešćensk-Heihe između Rusije i Кine ima posebno, simbolično značenje, prenosi Fonet.

"On će postati još jedna nit prijateljstva koja povezuje narode Rusije i Кine. Izgradnja mosta počela je 2016. godine, hiljade ljudi učestvovalo u izgradnji, radilo se danonoćno i sa kineske i sa ruske strane", rekao je Trutnev na ceremoniji otvaranja.

Prvi su most prešli kamioni. Osam ruskih kamiona iz flote Gasprom Helijum servisa koji koriste ekološki prihvatljivo gorivo - tečni prirodni gas otišli su ka Kini, dok su sa kineske strane ka Rusiji krenuli kamioni koji prevoze automobilske gume i komponente za električnu opremu.

Prema rečima ministra saobraćaja Rusije Vitalija Saveljeva, puštanje u rad objekta povećaće trgovinu sa Кinom do milion tona tereta godišnje.

Potpredsednik Državnog saveta Кine Hu Čunhua rekao je da otvaranje mosta ukazuje na spremnost obe zemlje da prodube sveobuhvatnu saradnju.

"Кineska strana je spremna da zajedno sa ruskom stranom iskoristi mogućnosti koje donosi korišćenje mosta, stalno promoviše međusobnu transportnu povezanost, pruža bolje logističke usluge za kretanje osoblja i unapredi trgovinske odnose", poručio je Hu Čunhua.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...