Otvoren most Svilaj preko reke Save

BM

Prekogranični most Svilaj je deo deonice Koridora 5C čiju je izgradnju finansirala EU sa 24,5 miliona evra, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka sa 67 miliona evra.
(Donji Svilaj, 30.09.2021 - predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija i premijer Hrvatske Andrej Plenković na svečanom otvaranju mosta Svilaj preko reke Save u Donjem Svilaju, BiH. Foto: Fonet)

Predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija, premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen svečano su danas otvorili most Svilaj na reci Savi, koji povezuje BiH i Hrvatsku, a otvoren je i istoimeni novi granični prelaz, prenela je Radio televizija Republike Srpske.

Nakon otvaranja mosta, na upotrebu je predat novi granični prelaz Svilaj, čime se stvaraju preduslovi za međunarodni promet putnika. Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali šef Delegacije EU u BiH Јohan Satler i ministar komunikacija i transporta u Savetu ministara Vojin Mitrović, prenosi Fonet.

Tegeltija je izrazio zadovoljstvo što svedoči završetku projekta i zajedničkom uspjehu BiH i Hrvatske uz podršku EU.

"Ovaj projekat je važan ne samo za BiH i Hrvatsku, nego i za sve zemlje koje su oslonjene na Koridor 5C", naveo je Tegeltija, istakavši da je u most "ugrađena želja za povezivanjem građana sa obje strane Save".

Prema rečima Plenkovića, ovaj most je još jedna spona između dve zemlje, kao i između EU i BiH i da simbolizuje zajedničke vrednosti -međusobno uvažavanje i želju da se robe, usluge i ljudi kreću bez ograničenja. On je istakao da Hrvatska želi iskorititi ovu priliku za jačanje odnosa Hrvatske i BiH i poručio da neće dizati žicu prema BiH.

Predsednica EK izrazila je zadovoljstvo što je danas u BiH i što prisustvuje otvaranju mosta koji će povezivati zapadni Balkan i Evropsku Uniju. Istakla je da vidi evropsku perspektivu svih zemalja zapadnog Balkana, a da želi da čuje glas BiH kada je reč o putu ka EU. Fon der Lajen je navela da je u hitan ekonomski oporavak regiona EU uložila dodatna sredstva, te da su obezbeđene 3,3 milijarde evra za podršku zapadnom Balkanu.

"Moramo raditi na izgradnji zajedničke budućnosti, dugotrajnog oporavka. Јednako kao mi u EU, svi u BiH zaslužuju bolju, uspešniju budućnosti i na tome zajedno radimo", poručila je predsednica EK.

Prekogranični most Svilaj je deo deonice Koridora 5C čiju je izgradnju finansirala EU sa 24,5 miliona evra, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka sa 67 miliona evra.

Nakon otvaranja mosta, na upotrebu je predat i novi granični prelaz Svilaj, u koji je uloženo 18,7 miliona maraka, ali će ga za sada moći da koriste samo putnici - nema transporta robe.

"Reč je o modernom graničnom prelazu sa najboljim bezbednosnim standardima. BiH je stvorila uslove da se na ovom prelazu vrši promet dobara sa fitosanitarnim inspekcijama, o čemu će ubuduće biti potrebno razgovarati i sa Hrvatskom i sa EU", pojasnio je direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula.

RTRS podseća da predstavnici Srba u Posavskom kantonu pripremaju zahtev za ocenu ustavnosti naziva graničnog prelaza Svilaj jer, tvrde, imaju za to uporište u knjigama.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...