U Parizu makimalna brzina automobila ograničena na 30 km na sat

ML

Dosad je maksimalna brzina iznosila 50 kilometara (Gradske vlasti očekuju od novog propisa, kako su istakle, “više bezbednosti u saobraćaju i manje buke”. Foto: Pixabay)

Na gotovo celoj teritoriji glavnog grada Francuske od ponedeljka, kako javlja AFP, važi za automobile maksimalna brzina od 30 kilometara na sat. Dosad je brzina bila ograničena na najviše 50 kilometara. Novi maksimum biće, ako ne najniži, onda bar među najnižima, u velikim svetskim metropolama.

Maksimalna brzina neće, međutim, biti menjana na nekim od glavnih arterija gradskog saobraćaja, kao što je bulevar Periferik (Peripherique), na kojima i dalje ostaje maksimum od 70 km na čas.

Gradske vlasti očekuju od novog propisa, kako su istakle, “više bezbednosti u saobraćaju i manje buke”. Organizacije automobilsta su, međutim, skeptične prema efektima novog propisa koji vide kao “samo još jedan novi korak protiv vlasnika automobila u gradu”.

Prema gradskim vlastima, ova promena nije nimalo radikalna. Jer, kako se navodi, trenutno na 60 posto pariskih ulica brzina automobila je već ograničena na 30 kilometara.

“Sniženje brzine sigurno će smanjiti broj teških saobraćajnih nezgoda, pre svega, između auta i pešaka”, izjavio je pomoćnik gradskog načelnika David Beliar (Belliard) koji ističe da je glavni cilj nove mere jeste da se zaštite najranjiviji učesnici gradskog saobraćaja, a to su, pre svih, pešaci i biciklisti.

Auto-moto savezi su protiv i drugih saobraćajnih mera gradske vlasti kao što su ukidanje velikog broja parking mesta i poskupljenja parkiranja u gradu. Gradske vlasti ne odbacuju sasvim ove kritike, ističući da je neophodno da se makar započne sa smanjivanjem prostora koji u ulicama grada zauzimaju automobili.

Dnevnik “Parizien” (Le Parisien) je objavio ovim povodom anketu agencije “IFOP” iz koje je proizašlo da smanjenje maksimalne brzine podržava oko 60 posto građana. U drugim gradovima Francuske, međutim, ovakve mere imaju mnogo manje pristalica - svega 36 procenata.

Ovim povodom se upozorava da će biti dosta teško kontrolisati maksimalnu brzinu automobila s obzirom da u Parizu ima veoma malo radara.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...