Nove tehnologije u izgradnji mosta

BM

U toku su betonski radovi na izradi donjeg i gornjeg stroja mosta preko reke Save na deonici Sremska Rača - Kuzmin, na glavnoj i prilaznim konstrukcijama. U izgradnji mosta prvi put na teritoriji Srbije se primenjuju roboti i posebni laseri za skidanje nečistoća sa čelika, koje pomažu da se dostigne vrhunski kvalitet čelične konstrukcije mosta. (Foto: FoNet/MGSI)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović sastao se danas u kampu kompanije Tašijapi kod radova na deonici Sremska Rača - Kuzmin sa vlasnikom kompanije Emrulahom Turanli i regionalnim direktorom Amirmehdijem Asghari i zamolio da se rad na ovom projektu nastavi odličnom dinamikom, kakva je trenutno.

Momirović i Turanli su se potom uputili na gradilište mosta preko reke Save kod Sremske Rače na autoputu Kuzmin - Sremska Rača, gde se, kako je saopšteno, radovi obavljaju kvalitetno, uz upotrebu novih tehnologija i zadovoljavajućom dinamikom.

U toku su betonski radovi na izradi donjeg i gornjeg stroja mosta preko reke Save, na glavnoj i prilaznim konstrukcijama. Do sada su izgrađena 33 stuba, uključujući i jedan rečni stub, a u toku su radovi na izgradnji drugog.

Most ima oko 5.500 kubika čeličnog materijala, koji se izgrađuje u pogonima u Istanbulu i transportuje se kamionima na gradilište.

“Nalazimo se na budućem auto-putu Beograd Sarajevo i danas kada putujemo od Beograda do Sarajeva, moramo da računamo na pet i po sati vožnje. Sa naše strane smo, da bi maksimalno ubrzali radove, preuzeli na sebe da izgradimo kompletan most na Savi dužine 1320 metara, cela naša deonica na strani Republike Srbije ima 18 kilometara”, rekao je Momirović.

“Ovo će biti projekat broj jedan na Balkanu, i završićemo ga pre vremena, to vam ja obećavam. Mi smo tu za narode i Srbije i Bosne", rekao je Turanli i poručio Momiroviću da predsednicima Aleksandru Vučiću i Redžep Tajp Erdoganu prenese da će Tašjapi uraditi ovaj projekat najkvalitetnije moguće.

Ono što je posebno interesantno je to da u izgradnji mosta preko reke Save prvi put na teritoriji Srbije se primenjuju roboti i posebni laseri za skidanje nečistoća sa čelika, koje pomažu da se dostigne vrhunski kvalitet čelične konstrukcije mosta, navodi se u saopštenju Ministarstva građevine, a prenosi Fonet.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...