Milion električnih automobila na evropskim drumovima

BM

Godinu dana posle Kine i Evropa je dostigla cifru od milion električnih vozila na drumovima.

U Evropi je broj električnih automobila dostigao cifru od milion jedinica u prvoj polovini tekuće godine, podstaknut rastom prodaje od preko 40 odsto, pokazali su podaci EV Volumes, baze podataka o prodaji električnih vozila, prenosi Tanjug.

U periodu januar-jun, prodato je oko 195.000 plug-in električnih vozila širom EU, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske, što je za 42 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, prenosi britanski list Gardijan.

Evropa je cifru od milion električnih vozila dostigla godinu dana posle Kine koja ima i znatno veće automobilsko tržište, ali pre SAD, koje bi ovu cifru trebalo da dostignu kasnije ove godine usled pojačane tražnje za najnovijim modelom kompanije Tesla.

Sa ubrzanjem prodaje, očekuje se da će na kraju godine u Evropi biti 1,35 miliona električnih automobila, prema analitičarima EV-Volumes.

Norveška je nastavila da prednjači sa 36.500 prodatih električnih vozila i učešćem od 37 odsto u registraciji novih vozila, ali bi ubrzan rast u Nemačkoj mogao da dovede do toga da najveće evropsko tržište automobila do kraja godine pretekne Norvešku po ukupnom broju prodatih vozila.

U prvom polugodištu ove godine kod prvih pet tržišta vozila po veličini, a to su Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Španija i Italija, prodaja električnih vozila i plug-in hibrida porasla je za samo 33 odsto, u poređenju sa 54 odsto rasta u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Oil Price.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...