Svetska premijera: izmedju Minhena i Nirnberga idu autonomni kamioni

M.L.

Kolona kamiona sa autonomnim upravljanjem testirana prvi put na nemačkom auto-putu A9
(foto, Šenkerovi kamioni na drumu sa pripojenim upravljanjem)

Tokom ove nedelje, na deonici nemačkog autoputa A9 između Minhena i Nirnberga, prvi put na svetu u javnom saobraćaju testiraju se kolone autonomnih kamiona, povezanih među sobom računarom. Vozač, koji je upravljao, nalazio se samo u prvom kamionu.

Vozila, kako javlja nemačka agencija DPA, pripadaju špediciiji Šenker (Schenker), firmi - ćerci Dojče bana (Deutche Bahn). Cilj ovog testa je da se provere uštede na gorivu i troškovima za vozače. Pošto se radilo o probnom testu, vozači su za svaki slučaj bili i u ostalim kamionima ali, kao što je očkivano, nije bilo potrebe da intervenišu. Ovaj projekat je u istraživačkoj fazi finansijski podržala savezna država. Od avgusta ove godine ovakve kolone Šenklerovih kamiona treba da idu s teretom redovno na ovoj relaciji, tri put dnevno.

Ovakvo rešenje za transport robe, koje se zasniva na autonomnom i pripojenom upravljanju, kako se ističe u Ministarstvu saobraćaj, jeste bezbednije, efektivnije i ekološki naprednije i ima veliku budućnost u razvoju teretnog saobraćaja. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...