Estonija učvršćuje svetsko liderstvo u besplatnom javnom prevozu

M.L.

Od 1. jula neće biti besplatan javni prevoz samo u glavnom gradu nego i regionalni autobusi unutar cele zemlje
(ilustracija: Autobusi javnog prevoza u Talinu)

Estonija od 1. jula proširuje svoj sistem besplatnog prevoza iz glavnog grada Talina na regionalne autobuse širom ove baltičke zemlje. Ova mera se ne odnosi, međutim, na vozove niti javni prevoz u drugim gradovima ali će građani ove zemlje moći besplatno da se voze busevima širom zemlje koja tako postaje najveća svetska zona besplatnog javnog transporta putnika.

Vožnja u autobusima, tramvajima i trolejsbusima u Talinu je besplatna još od 2013. žiteljima ovog grada. Bio je prvi glavni grad na svetu koji je to učinio (uskoro to treba da uvede i francuski glavni grad Pariz). Pravo na ovu beneficiju imaju, međutim, samo oni koji imaju trajni boravak u Talinu, nemaju ga turisti niti Estonci koji su u poseti svom glavnom gradu.

Od uvođenja besplatnog gradskog prevoza u Talinu znatno se proširio broj korisnika ovog prevoza a ova mera je podstakla i preseljenje u glavni grad. Od prvog jula vlada će proširiti subvencije i na regionalne autobusne prevoznike koja ostaju bez svojih prihoda od prodaje karata. No, država je i dosad davala značajne dotacije javnom saobraćaju unutar zemlje. Vlada , na primer, sada dotira železničkog putničkog prevoznika sa 30 miliona evra godišnje.

Jedan od ciljeva proširenja sistema besplatnog javnog prevoza Talina na regionalne autobuske linije jeste da se zadrži stanovništvo na selu koje sada čini svega trećinu ukupne populacije, a veći deo te populacije su stariji i siromašniji. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...