Više od tri miliona elektromobila u svetu

M.L.

Svetskim drumovima 2017. godine je krstarilo čak 3,1 elektromobila. Prednjači Kina gde je u upotrebi oko 40 odsto svih elektromobila.

Broj elektromobila u svetu prošle godine je, kako je saopštila Međunarodna agencija za energiju (IEA), porastao za 57 odsto i dostigao 3,1 miliona. U razvoju elektromobilskog saobraćaja prednjači Kina, na čijem se putevimam kreće čak 40 odsto svih ovih vozila.

Lane je, po prvi put, globalna godišnja prodaja automobila na električni pogon premašila milion jedinica. Za dalji, ubrzani, razvoj njhove proizvodnje klučni značaj imaju troškovi za baterije i povećanje njihovog kapaciteta. Za to je, prema sugestiji IEA,sve više neophodna podrška države, kroz poreska oslobađanja i olakšice.

Razmah elektromobila neće jenjavati ni naredne decenije. IEA procenjuje da će do 2030. godine na putevima u svetu biti najmanje 125 miliona elektromobila. A, ukoliko se osigura puna društvena i politička podrška njhovom razvoju, elektromobila bi tada moglo da bude čak i 220 miliona.

Orijentacija na elektomobile dovešće do mnogo veće tražnje nekih materijala i elemenata, kao što su kobalt i litijum, koji se koriste u litijumsko-jonskim baterijama. Potražnja za njima do 2030. godine porašće za 10 do 25 puta od sadašnje. Što se tiče same potrošnje elektične energije, dosad se na nju nije još značajnije odrazio porast broja elektromobila. No, za koju godinu, počeće ubrzani porast nijhovog broja, pa treba računati na veću tražnju eletkrične eneregije, kao i na opterećenja razvodne mreže.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...