Kina zelenija zahvaljujući autobusima na struju

M.L.

Sve masovnijim korišćenjem elektrbuseva Kina, koja ima 99 odsto svih autobusa na električni pogon na svetu uštedi godišnju potrošnju nafte u Grčkoj.

Kina se protiv nesnosnog zagađenja vazduha u gradovima energično bori masovnim uvođenjem autobuseva na električni pogon u gradski saobraćaj. Tokom prošle godine je 99 odsto svih elektrobuseva na svetu bilo u Kini, a njihovo uvođenje se intenzivira dalje i ove godine, saopštila je agencija Blumberg.

Zahvaljući uvođenju novih autobusa na struju u Kini se štedi dnevno 280.000 barela nafte, što odgovara celoj dnevnoj grčkoj potrošnji nafte. Svakih pet nedelja u saobraćaj u Kini uđe još 9.500 bezemisionih autobusa, što odgovara celom autobuskom parku Londona.

Kina, bez sumnje, poslednjih decenija nema rivala u svetu u brzini ekonomskog razvoja. Naličje tog razvoja je, međutim, enormno zagađenje životne sredine, a pre svega, vazduha u gradovima. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, u Kini je loš vazduh bio 2012. godine uzorok smrti oko milion ljudi, a potom je u naredne tri godine ta cifra povećana na čak 1,6 miliona.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...