Elektromobili 2025. jeftiniji od benzinaca

M.L.

Ako pojeftine litijumske baterije auto na električni pogon bi 2025. godine mogao biti jeftiniji od automobila sa klasičnim motorima, koji troše naftne derivate.

Automobili na električni pogon biće do 2025. jeftiniji od automobila s benzinskim ili dizel motorima, ukoliko se nastavi dosadašnjim tempom razvoj proizvodnje litijskim baterija - proističe iz istraživanja agencija Blumberg (Bloomberg) Nju Enerdži finans (New energy Finance – BNEF).

Neki modeli elektromobila stajaće 2024. isto oniliko kao i modeli s benzinskim motorom a naredne, 2025. godine biće i jeftiniji.

Prema BNEF očekivana masovna proizvodnja litijumskih baterija i poboljšana tehnlogija treba da dovedu do pojeftinjenja baterija. Istovremeno, ne bi smela da dođe do naglog poskupljenja ključnog metala, litijuma jer, to bi dovelo do odlaganja poravnanja cena auta na elektro sa modelima sa motorima na benzinski ili dizel pogon.

Zahvaljujući masovnoj proizvodnji očekuje se da bi cene baterija do 2030. godine mogle da "padnu" na 70 dolara po kilovat času (prošle godine je prosečna cena iznosila 208 dolara po kWh). Skupe baterije su razlog što sada njihova vrednost čini dve petine ukupne cene elektromobila.

Blmberg, takođe, ističe da bi važnu ulogu u pojeftinjenju elektromobila mogle da odigraju državne vlasti, jer mnogi gradovi pokušavaju da unaprede kvalitet vazduha.

Navodno bi ukidanje benzinskih i dizel automobila moglo da otvori dodatnih 14.000 radnih mesta u industriji.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...