U svetu lane prodato više 90 miliona vozila, svaki četvrti u Kini

M.L.

Sada se u svetu koristi rekordni broj od preko 1,3 milijarde automobila
(foto, februar 2017 - radnici sklapaju automobile Honda civic u fabrici za sklapanje automobila Dongfeng Honda u Vuhanu u provinciji Hubei u centralnoj Kini)

Ukupna svetska godišnja prodaja putničkih i teretnih automobila lane je po prvi put prešla granicu od 90 miliona, piše Volstrit džornal (The Wall Street Journal), pozivajući se na preliminarne računice kompanije Vardsauto (WardsAuto.com).

Globalno tržište automobila lane je bilo podržano oživljavanjem tražnje u zapadnoj Evropi i na tržištima u razvoju, kao što su Brazil i Rusija. Azija, međutim, ostaje glavni motor globalnog tržišta. Kineski kupci učestovali su lane sa nešto više od četvrtine u kupovini automobila a pre deset godina to učešće je iznosilo 15 posto.

Ukupna prodaja auta lane se, prema proceni Vardsauto, povećala za 2,7 posto. To je niže nego prethodnih godina – ukupni rast od 2009. do sada iznosio je u proseku godišnje oko 4,1 posto. Taj rast je ubedljivo iznad godišnjeg rasta stanovništva koji je, prema podacima Svetske banke, u tom periodu iznosio 1,2 posto.

Godine 2009. u svetu je u korišćenju bilo nešto preko milijardu autombila. U godinama potom taj broj povećan je, prema Vardsauto, još za oko trećinu.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...