Kina utvrdila kvote za uvoz elektro-automobila

M.L.

Od 2019. postojaće obavezne kvote uvoza elektro-automobila - najpre 10 posto, svake naredne godine još po dva posto više. To će najviše pogoditi Folksvagen koji u Kini godišnje prodaje oko četiri miliona kola
(Denza zajednički je razvoj kompanije Daimler AG i njenog kineskog partnera BID ("Izgradite svoje snove"). Električno vozilo ima domet od 253 kilometra i može da primi pet osoba. Denza košta oko 369.000 juana, što je ekvivalentno oko 42.800 evra)

Kineska vlada utvrdila je odluku o obaveznim kvotama prilikom prodaje automobila s kojima će ovo, najveće svetsko tržište automobila startovati od 2019. Tada će svi prodavci automobila morati da imaju najmanje 10 posto prodaje elektro-automobila od ukupne količine a svake naredne godine će se ta kvota povećavati za još dva procenta.

Vlada je, kako piše nemački list Frankfurter algemajne cajtung (Allgemeine Zeitung),  prvobitno bila donela odluku da kvote važe od iduće godine ali je to promenjeno i odloženo za 2019. na intrevenciju nemačke vlade i molbu kancelarke Angele Merkel.

Svi prodavci automobila, koji uvoze ili proizvode više od 30 hiljada auta, moraće da uđu u kineski bodovni sistem. Elektropogon na vozilima donosiće više bodova od hibridnog pogona. Više bodova donosiće i mogući radijus kretanja elektro-auta bez promene ili punjenja baterija.

Najveće probleme sa ovim kvotama imaće nemački Folksvagen (VW – Volkswagen) koji godišnje na ovom, najvećem svetskom tržištu automobila prodaje oko četiri miliona vozila. Zbog tesnih rokova za primenu kvota VW se žalio i svojoj i kineskoj vladi i dobio pomenuto odlaganje za godinu dana.

Lane je VW prodao oko četiri miliona auta ali samo mali, gotovo beznačajni deo bili su elektromobili. Ako želi da očuva poziciju, VW bi morao u Kini (teorijski) da proda 2019. godine čak, teško zamislivih, 400 hiljada elektromobila.

VW je suvlasnik u kineskoj firmi FAW koja proizvodi elektro-automobile  ali nije većinski vlasnik tako da ne može da tu produkciju uključi u ispunjavanje kvota. Radi se o trećem po veličini proizvođaču elektrovozila (automobila, autobusa i kamiona) koji je od formiranja 1991. do avgusta ove godine poizveo ukupno 15 miliona elektro-automobila. Samo poreze za ta vozila, ova firma je platila 60 milijardi dolara.

Daimler i BMW na kineskom tržištu prodaju mnogo manje automobila tako da neće imati problem da ispune kvote za elektro-auta. Daimler, na primer, već prodaje u Kini elektromobile marke Denza i treba samo da tu produkciju od sedam hiljada komada godišnje udvostruči.

Probleme će imati i domaći tj kineski proizvođači. Vlada u Pekingu je najavila da bi do 2020. u Kini trebalo da bude u saobraćaju najmanje pet miliona elektromobila. Ima ne malo kineskih menadžera koji smatraju da to nije realno ostvarljivi cilj.

Procenjuje se da je lane u ovoj zemlji prodato oko pola miliona elektromobila, ali su u 90 posto slučjeva kupci taksi-službe, rentakar firme i lokalne vlasti. Vlada već dotira kupovinu elektro-auta do visine od 55 hiljada juana (oko sedam hiljada evra) a kod hibrida je to oko dva puta manje. Zbog toga što nedostaju stanice za promenu ili punjenje baterija, hibridi se najčešće koriste kao benzinci.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...