RUSIJA PREKINULA RAZMENU RATNIH ZAROBLJENIKA

ML

Ukrajina je s Rusijom, tokom rata koji traje oko dve godine i tri meseca, razmenila ratne zarobljenike više od 50 puta, poslednji put početkom prošle godine

Rusija je zaustavila, kako javlja TASS, na nekoliko meseci razmenu ratnih zarobljenika sa Ukrajinom. Prema Tatjani Moskalkovoj, ombudsmanu Rusije za to su krivi "novi, neopravdani zahtevi Kijeva" koje, međutim, nije navela. Sa ukrajinske strane nije bilo zvaničnih reagovanja na ovu odluku Moskve.

Ukrajina je s Rusijom, tokom rata koji traje oko dve godine i tri meseca, razmenila ratne zarobljenike više od 50 puta, poslednji put početkom prošle godine, kada se u svoju zemlju vratilo oko stotinu Rusa i isto toliko Ukrajinaca. Većinu ukrajinskih zarobljenika čine branitelji Mariupolja, mesta koje je Rusija osvojila posle teških borbi na kraju proleća 2022. U razmeni zarobljenika posrednik su dosad bili Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i u prethodnim sličnim slučajevima. 

Šef ukrajinske vojno-obaveštajne službe Kirilo (Kyrilo) Budanov je, posle poslednje razmene zarobljenika, saopštio novinarima da je u okviru ovih razmena vraćeno u Ukrajinu 3.135 vojnika, ne mali broj s obzirom na broj poginulih ukrajinskih vojnika kojih je dosad bilo, prema izjavio prdsednika Vladimira Zelenskog, oko 31 hiljada. Rusa je poginulo, prema Istraživačkom odeljenju BiBi-sija (BBC), oko 45 hiljada. No, nijedna od zaraćenih strana ne informiše podrobno o svojim gubicima, naročito ne o broju ranjenih.