BITANSKI KONZERVATIVCI NAJAVLJUJU OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA

ML

Prema premijeru Rišiju Sunaku, vojna ili civilna obavezna služba mogla bi dati iskustva mladim ljudima koja im menjaju živote i omogućavaju da se dokažu u realnom svetu
(ilustracija, Vozila britanske vojske (sa oznakama IFOR) u zoni za pristajanje u Hrvatskoj (1996) pre nego što će biti raspoređena u Bosnu kao podrška Dejtonskom mirovnom sporazumu,izvor https://en.wikipedia.org/wiki/British_Army#/media/File:British_Army_vehicles_in_Croatia,_1996.jpg By SGT Brian Gavin - US DoD, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4851450)

Britanska vladina Konzervativna stranka namerava, kako prenosi Rojters, da će, ukoliko pobedi na narednim parlamentarnim izborima, obnoviti za sve mlade ljude obaveznu vojnu službu. Prema premijeru Rišiju (Rishi) Sunaku, vojna ili civilna obavezna služba mogla bi dati iskustva mladim ljudima koja im menjaju živote i omogućavaju da se dokažu u realnom svetu.

Ovaj plan bi koštao državu 2,5 milijarde funti (jedna funta vrdi 1,16 evra) godišnje. 

Prema planu konzervativaca, mladi ljudi kada napune 18 godina imali bi na izboru - da služe 12 meseci u armiji ili da rade jedan vikend u mesecu tokom jedne godine u zdravstvu, socijalnim ili nekim drugim službama. Kako ističe Sunak, ova služba bi mladima pružila priliku koja im menja život.

"Državljanstvo sa sobom nosi ne samo prava nego i obaveze. Biti Britanac je više nego stajati zajedno na pasoškim kontrolama na britanskim granicama", dodao je on. 

Opozicioni laburisti smatraju, međutim, ovu ideju za uzaludnu. Prema njima, tokom vlade konzervativaca snizio se broj pripadnika britanskih oružanih snaga na najniži nivo od vremena napoleonskih ratova.

Takozvana nacionalna tj obavezna vojna služba u Ujedinjenom Kraljevstvu važila je od 1939. do 1960. godine. Važila je za sve muškarce izmedju 17 i 21 godine. U nekim zapadnim zemljama, kako su zapazili analitičari ovim povodom, o obnavljanju obavezne vojne službe počelo se govoriti upravo u vezi sa ratom u Ukrajini. 

No, kako se predviđa, veoma slabe šanse za pobedu imaju britanski konzervativci koji sada pokreću pitanje obavezne vojne službe. Istraživanja pokazuju da će za laburiste glasati oko 45 posto glasača, a za konzervativce 23 posto. 

Predizborna kampanja u ovoj zemlji pokrenuta je pošto je premijer Sunak najavio, neočekivano, da će se ovogodišnji parlamentrani izbori održati 4. jula. Predizborna kampanja zato mora da počne već sada. Očekivalo se, inače, da ovi izbori budu održani početkom iduće godine do kada bi trebalo da se popravi ekonomska situacija koja ima veliki značaj za opredeljivanje britansikih birača.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...