RUSIJA SUOČENA S NEDOSTATKOM RADNE SNAGE

ML

U poslednje vreme nedostatak radne snage u Rusiji se još povećao usled ograničavanja zapošljavanja imigranata posle martovskog terorističkog napada u Moskvi, objavljuje Rojters nalaze britanskog ministarstva odbrane
(ilustracija, grupa ruskih poslanika zatražila je promenu ruskog zakona o radu tako da će država moći da prebacuje radnike u sektore gde je manjak radne snage)

Rusija se sve više suočava s nedostatkom radne snage. Na prvom mestu to je posledica mobilizacije muškaraca u aktivnom veku ali u tome ulogu ima i činjenica da je ne mali broj vojnih obveznika emigrirao u inostranstvo kako bi izbegao mobilizaciju, zaključak je analize britanskog Ministarstva odbrane čije nalaze prenosi Rojters.

Istovremeno, ruski list "Izvestija" upozorava da je lane Rusiji nedostajalo čak oko 4,8 miliona radnika. Naročito ovaj deficit pogađa saobraćaj i logistiku u kojima je i dalje nepopunjeno oko 25 posto slobodnih radnih mesta vozača teretnih vozila. 

U poslednje vreme nedostatak radne snage u Rusiji se još povećao usled ograničavanja zapošljavanja imigranata posle martovskog terorističkog napada u Moskvi za koji je odgovornost preuzeo ISIS (avganistansko krilo Islamske države sa sedištem u Horasanu).

Usled nedostatka radne snage jedna grupa ruskih poslanika zatražila je promenu ruskog zakona o radu. U predlogu stoji, između ostalog, da će država prebacivati radnike iz sektora u kojima ih ima dosta u sektore u kojima ih je nedovoljno. Te promene radnih mesta bile bi privremene.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...