NEMAČKA LEVIČARSKA STRANKA BSW POZIVA NA PREGOVORE S RUSIJOM I UKIDANJE SANKCIJA

ML

U unutrašnjoj politici ova nova stranka se zalaže za veće izdatke za zdravlje i penzije, kao i da se redukuju preterano veliki ekološki programi
(ilustracija, Sara Vagenkneht , u sredini, foto https://www.tagesschau.de/inland/innenpolitik/wagenknecht-parteigruendung-bsw-100.html)

Nova nemačka levičarska stranka Savezništvo - Sara Vagenkneht BSW (Sahra Wagenknecht) pozvala je danas, kako javlja AFP, na svom osnivačkom kongresu u Berlinu, na pregovore s Rusijom i ukidanje ekonomskih sankcija Rusiji. Agencija stranku kvalifikuje kao populističku i suprostavljenu politici koju vodi sadašnja nemačka vlada koja spada, inače, među najveće isporučioce oružja Ukrajini. U unutrašnjoj politici ova nova stranka se zalaže za veće izdatke za zdravlje i penzije, kao i da se redukuju preterano veliki ekološki programi.

"Ovaj rat morao bi što pre da se završi pregovorima", istakla je ona, kako prenosi nemačka DPA, i dodala da se što pre mora zaustaviti i trka u naoružanju.

"Isporučujemo oružje Ukrajini radi pobede u koju ne veruju ni ukrajinski generali", dodala je ova političarka koja je osnovala novu stranku pošto je napustila postkomunističku levicu. Prema ovoj novoj stranci, Nemačka bi trebalo da ukine sankcije Rusiji uvedene na početku rata i da se vrati  nabavkama gasa i nafte iz Rusije. 

Ona je kritikovala, takođe, nemačku vladu koju je označila za "najgljuplju u Evropi". Novoj stranci se ne sviđaju ni ekološki programi kancelara Olafa Šolca (Scholz), na primer, prelazak na tzv toplotne crpke, zatim prodaja novih auta sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035., trgovina sa emisionim dozvolama...

BSW se istovremeno zalaže za povećanje penzija i izdataka za zdravstvo. Ona se zalaže za tradicionalne levičarske teme "koje su ostale stranke gurnule u stranu" i ističe da je BSW protiv zabrane prodaje novih auta sa motorima na unutrašnje sagorevanje.

Ova nova stranka ima jako uporište na istoku Nemačke. Njeni članovi i pristalice regrutuju se od bivših članova postkomunističke Levice u kojoj je Vagenkneht bila poslanik u nemačkom i evropskom parlamentu. Prvi test popularnosti nove stranke biće izbori za Evropski parlament koji treba da se održe u junu ove godine.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...