Posle pobede Vildersa u Holandiji: Evropska krajnja desnica najavljuje “vetrove promena“, levica zvoni na uzbunu

Nataša Jokić, Strazbur

„Ja sam optimista: moguće je promeniti EU u Uniju evropskih naroda“, poručila je Marina Lepen. „Imamo mogućnost da na sledećim evropskim izborima promenimo većinu u Evropskom parlamentu“
(ilustracija, Gert Vilders, posle prekjušerašnjih izbora u Holandiji, ima najveće šanse da obrazuje vladu)

Lideri evropske krajnje desnice odmah su pozdravili pobedu holandskog populiste s krajnje desnice Gerta Vildersa, poznatog po svojim anti-islamskim i anti-EU pozicijama. Vilders i njegova stranka PVV (Partija slobode) na parlamentarnim izborima u Holandiji osvojili su 37 od 150 poslaničkih sedišta.

Iako je neizvesno je da li će uspeti da napravi koalicionu vladu, na ovu vest odmah su reagovale evropske krajnje desne stranke.

vilders-holand-izbori_s

Gert Vilders (1963), foto Wikipedia

Čestitke iz Poljske, Nemačke, Mađarske, Španije, Italije, Francuske

Populistički lideri krajnje konzervativne poljske partije PiS pozdravili su pobedu krajnje desnice u jednoj od zemalja-osnivača EU. Ta promena, po njima, pokazuje da evropski građani žele promene.

Poljski konzervativci kao da u pobedi Vildersa u Holandiji vide utehu posle nedavnog izbornog poraza kada su pro-evropski orjentisane demokrate došle na vlast u Varšavi.

„Širom Evrope građani žele političke promene!“ poručila je na Iksu (bivši Tviter), nemačka krajnje desničarska stranka AfD (Alternativa za Nemačku).

Gertu Vildersu je čestitao i mađarski premijer Viktor Orban: „Vetrovi promena su ovde“, pozdravljajući Vildersov izborni upseh.

Lider španske krajnje desničarske stranke Voks, Santjago Abaskal, bio je oduševljen kada je video da „sve više Evropljana zahteva na ulicama i na glasačkim kutijama da se brane njihove nacije, njihove granice i njihova prava“.

Italijanska premijerka u četvrtak ujutro još nije reagovala na ovu vest, ali je njen koalicioni partner, lider Lige Mateo Salvini, čestitao holandskom populisti, opisavši ga kao „istorijskog saveznika Lige“.

U saopštenju za javnost, Flamanska nacionalistička partija Vlaams Belang takođe je čestitala Gertsu Vildersu. „Već godinama sarađujemo i nastavićemo da radimo zajedno […] Svuda u Evropi posmatramo ovaj isti desni vetar kako duva“, obradovao se lider ove stranke  Tom Van Griken.

U Francuskoj je Marin Le Pen odmah pozdravila „spektakularnu“ pobedu Gertsa Vildersa. „Nada u promene ostaje živa u Evropi zato što postoje ljudi koji odbijaju da vide ugašenu nacionalnu baklju“, napisala je ona na Iksu (bivši Tviter).

„Naravno da pozdravljam ovu pobedu“, izjavila je Marine Le Pen, podsetivši da su Gert Vilders i njegov pokret saveznici njene stranke Nacionalno okupljanje i da su u Evropskom parlamentu ujedinjeni u istoj grupi za identitet i demokratiju. Lepenova je ocenila da Vildersova pobeda „pokazuje da sve više zemalja unutar EU osporava funkcionisanje EU“, da “sve više zemalja želi da ponovo možemo da kontrolišemo imigraciju, koju mnogi evropski narodi smatraju masovnom i potpuno anarhičnom“.

„Ja sam optimista: moguće je promeniti EU u Uniju evropskih naroda“, poručila je Marina Lepen. „Imamo mogućnost da na sledećim  evropskim izborima promenimo većinu u Evropskom parlamentu“.

Zabrinutost zbog glasanja za Evropski parlament

Reagovao je i tabor Emanuela Makrona, imajući u vidu evropsko glasanje. Ministar ekonomije Bruno Le Mer tako je Vildersovu pobedu protumačio kao „posledicu zabrinutosti koja se već nekoliko godina izražava u Evropi”.

„Strah od rata u Ukrajini, rizik od pada evropske ekonomije u poređenju sa Kinom i Sjedinjenim Državama i strah od migratornih tokova, dovode do porasta ekstremizma širom Evrope“, konstatovao je on.

Levica zvoni na alarm posle pobede Vildersa u Holandiji kojeg naziva  „Ultraksenofobičnim, antiimigracionim, evrofobičnim, klimato- skeptičnim“ kandidatom, znakom napredovanja “smeđe kuge“ i slično.

Uoči izbora za evropski parlament iduće godine, o razlozima za brigu, ne samo na levici već i na desnom centru, u EU ima dovoljno. Sedam meseci pre evropskih izbora, lista krajnje desnog Nacionalnog okupljanja je sa 30 odsto izraženih namera za glasanje daleko na vrhu u Francuskoj. Iza nje je Makronov Pokret renesansa sa deset 10 poena manje (20 odsto), dok različite levičarske grupe ne prelaze 10 odsto.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...