EVROPSKA KOMISIJA PREPORUČILA POČETAK PREGOVORA O PRISTUPANJU UNIJI SA UKRAJINOM, MOLDAVIJOM i BIH

ML

Nameru da blokira pregovore s Ukrajinom već je najavila Mađarska dok i Poljska upozorava da se Ukrajina neće moći da pripoji Evropskoj uniji. Obe zemlje imaju svoje zahteve prema Ukrajini
(ilustracija, Ursula fon der Lajen najavila pristupne pregovore "kada se ostvare uslovi"; foto Fonet/AP)

Egzekutiva Evropske unije predložila je da EU započne pregovore o pristupanju s Ukrajinom, Moldavijom i Bosnom i Hercegovinom, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Leyen). Odluku o tome trebalo bi na decembarskom samitu jednoglasno da usvoje predsednici i premijeri svih zemalja Unije ali već sada prema ovim kandidatima imaju ograde neke zemlje Unije. Komisija je, takođe, preporučila da se Gruziji dodeli status kandidatske zemlje.

U slučaju Bosne i Hercegovine, prema Lejenovoj, ova zemlja je učinila napredak u pogledu borbe protiv organizovanog kriminala, pranja novca i terorizma. Na drugoj strani, prema Lejenovoj, "strahovanja izazivaju neki koraci bosanskih Srba“. Primetila je da novi zakoni doneti u bosansko-srpskom parlamentu "omeđuju slobodu govora i građansko društvo". Tome je dodala i da "predstavnici bosanskih Srba otvoreno propagiraju otcepljenje od Bosne i Hercegovine".

Početak pregovora o pristupanju sa Ukrajinom predviđen je već do kraja ove godine. Nameru da blokira pregovore s Ukrajinom već je, međutim, najavila Mađarska koja traži ukidanje dela ukrajinskog zakona o jeziku. Taj deo zakona, naime, predviđa da pripadnici nacionalnih manjina treba da apsolviraju najmanje 70 posto nastave u školama na ukrajinskom jeziku. Takođe, Poljska upozorava da se Ukrajina neće moći da pripoji Evropskoj uniji sve dok ne bude rešen spor o ekshumaciji poljskih žrtava tzv volinjskog masakra u II svetskom ratu.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...