RUSIJA I SAD OBNAVLJAJU PREGOVORE O STRATEŠKOM ORUŽJU

M.L.

Prvi njihovi pregovori od početka rata u Ukrajini mogli bi biti realizovani krajem ovog, ili početkom idućeg meseca
(ilustracija, Novi START, Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, 2010. potpisali su tadašnji predsednici SAD i Rusije Barak Obama i Dimitrij Medvedev)

Rusija i Sjedinjene Države razmišljaju o obnavljanju pregovora o strateškom nuklearnom oružju, piše, pozivajući se na izvore bliske pregovaračima, ruski list Komersant. Prvi njihovi pregovori od početka rata u Ukrajini mogli bi biti realizovani krajem ovog, ili početkom idućeg meseca.

Predstavnici ministarstava odbrane obe zemlje još ranije su izjavljivali da se pregovara o organizovanju ličnih susreta u okviru sporazuma Novi START. Portparol ruske diplomatije Marija Zaharova je 29. septembra izjavila da se radi, pre svega, o sastancima bilateralne savetodavne komisije. Savetnica za kontrolu naoružavanja u američkom MInistarstvu spoljnih poslova Boni Dženkins (Bonnie Jenkins) izjavila je 28. septembra da "SAD traže termin za sastanak s Rusima".

Sporazum, nazvan Novi START, koji su Moskva i Vašington produžili prošle godine u januaru, treba da važi do 2026. Ugovor, koji su 2010. potpisali tadašnji predsednici SAD i Rusije Barak (Barack) Obama i Dimitrij Medvedev, ograničava broj nuklearnih glava i njihovih nosača. Propisuje, takođe, uslove provere i inspekcije nuklearnog oružja druge strane. 

Diplomatski odnosi Moskve i Vašingtona su praktično zamrznuti još od početka rata u Ukrajini tj 24. februara 2026. Iako je sporazum Novi START i dalje na snazi, strategijski i bezbednosni razgovori dveju strana su praktično bili zaustavljeni, podseća ovim povodom Rojters.

Obe strane za mesto sastanaka, koji verovatno treba da budu narednih nedelja, kao lokacije preferiraju bliskoistočne zemlje. Tradicionalno su se ranije ovi sastanci održavali u Švajcarskoj koju, medjutim, Moskva više ne smatra neutralnom, dodaje Komersant.

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...