Američki i kineski mediji o dolasku kineskog predsednika u SAD: Si i Bajden će se ponovo sresti, a to je samo po sebi događaj

N.J.

Sjedinjene Države će dati prioritet razgovorima o bezbednosti, posebno kontroli nuklearnog oružja i komunikaciji između dve vojske – piše američki Foreign Policy
(ilustracija, Si i Bajden na samitu G 20 prošle godine na Baliju)

Očekuje se da će se lideri dva najveća svetska ekonomska giganta lično sastati na azijsko – pacifičkom samitu (Apec) u Kaliforniji koji je počeo u subotu 11 novembra. Francuski Kurie enternasional prenosi pisanje američke i kineske štampe tim povodom:

„Bela kuća je zvanično potvrdila prvu posetu kineskog predsednika Si Đinpinga Sjedinjenim Državama od 2017. godine“, ističe Forin Polisi https://foreignpolicy.com/2023/11/07/xi-biden-us-trip-apec-san-francisco-summit/. On će otputovati u San Francisko na samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (Apec), na čijim marginama će se sastati sa svojim kolegom Džoom Bajdenom – prvi put od novembra 2022. godine.

Pozivajući se na visokog američkog zvaničnika, američki kanal CNN https://edition.cnn.com/2023/11/10/politics/biden-xi-meeting-china-us-relations/index.html otkrio je da će se predsednički sastanak održati 15. novembra.

Aksios https://www.axios.com/2023/11/08/biden-xi-meeting upozorava od samog početka: „Velike prepreke stoje na putu pravih diplomatskih pomaka. Ipak, „samo održavanje sastanka je već pobeda“, piše američki sajt čiji sagovornik govori o „ofanzivi šarma“ Si Đinpinga.

„Šta svaka strana očekuje od ovog susreta Sija sa Bajdenom?“ pita Forin Polisi https://foreignpolicy.com/2023/11/07/xi-biden-us-trip-apec-san-francisco-summit/ . „Sjedinjene Države će dati prioritet razgovorima o bezbednosti, posebno kontroli nuklearnog oružja i komunikaciji između dve vojske. Zapravo „nedavni porast incidenata koji su jedva izbegnuti, kako u vazduhu tako i na moru, povećao je zabrinutost“.

„Prioritet Kine će verovatno biti njena posustala ekonomija. Pod Donaldom Trampom, Sjedinjene Države su uvele carine i ograničile izvoz i ulaganja u Kinu u sektorima visoke tehnologije. Ovo nije glavni problem koji opterećuje kinesku ekonomiju, […] ali sve što može da ga ublaži je dobrodošlo“.

Na tom osnovu, nakon razgovora sa Džoom Bajdenom, „Si Đinping mora da se obrati američkim poslovnim liderima koji sve više oklevaju da posluju sa Kinom“, piše Njujork tajms https://www.nytimes.com/2023/11/08/business/economy/xi-jinping-american-business-leaders-dinner.html . „Tretiranje zapadnih kompanija u Kini, gde se suočavaju sa sve većim ograničenjima svojih aktivnosti, navodi ih da se zapitaju da li je mudro ulagati u zemlju.

Štaviše, kinesko „ekonomsko usporavanje“ je ono što je, prema nekim analitičarima koje je citirao Saut Čajna Morning Post https://www.scmp.com/economy/global-economy/article/3240447/global-impact-has-economic-slowdown-prompted-beijing-rethink-xi-biden-apec-meeting-nears-reality u Hong Kongu, „nagnalo Peking da preispita“ svoju poziciju, nakon perioda veoma jakih tenzija zbog epizode ​balona za koji se sumnjalo da je špijunski.

Nakon nekoliko putovanja u Kinu visokih zvaničnika Bajdenove vlade, uključujući državnog sekretara, Si Đinping je u oktobru dočekao demokratskog guvernera Kalifornije, kao i zvaničnu delegaciju izabranih zvaničnika koju je predvodio lider većine u Senatu, Čak Šumer.

Džonguo Ribao https://www.chinanews.com.cn/gj/2023/11-04/10105952.shtml, veoma zvanični kineski dnevnik, takođe u svom uvodniku insistira na trenutnom „odmrzavanju“ odnosa između Vašingtona i Pekinga prilikom nedavnog susreta šefa kineske diplomatije Vanga Đia sa predsednikom Džoom Bajdenom.

Međutim, „put do San Franciska neće biti bez prepreka“, upozorava list. Uvodnik ističe dve oblasti spora. Prvo, „dok bilateralni odnosi pokazuju znake stabilizacije, Sjedinjene Države su nastavile svoje geopolitičke igre praveći ’male‘ manevre u Tajvanskom moreuzu“.

Džonguo Ribao zatim prelazi na ekonomsku i komercijalnu oblast, osuđujući pritiske kojima je nedavno bila izložena američka ministarka finansija, Dženet Jelen, „kako bi ograničila ulaganja u Kinu“ u oblastima proizvodnje poluprovodnika, mikroelektronike, kvantnog računarstva i sistema veštačke inteligencije.

Novine su iznenađene da, uprkos optužbama Pekinga zbog niza dekreta koje je u tu svrhu potpisao predsednik Bajden, „frakcija anti-kineskih 'jastrebova' u američkom Kongresu i dalje odbija da napusti (ova ograničenja)".

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...