PREOKRET U IRANU - UKIDAJU SE MORALNA POLICIJA I OBAVEZA ŽENA DA NOSE MARAME

ML

Konzervativci insistiraju na tome da bi hidžab morao ostati obavezan, dok bi reformisti hteli da se ženama omogući da biraju
(ilustracija, Demonstracija u Sakezu, rodnom gradu Mahse Amini (22), na 40. dan žalosti za ovom devojkom koja je umrla u pritvoru 16. septembra pošto je uhapšena jer je navodno nosila hidžab "nepropisno". Snimci prikazuju hiljade ožalošćenih, 26. oktobra, kako hodaju putem, kroz polje i preko reke, da bi zaobišli blokade puteva i stigli do groblja gde je Amini sahranjena)

Iranski generalni prokurator (tužilac) najavio je ukidanje tkzv moralne policije protiv koje su nedavno zbili masovni antivladini protesti, javlja AFP, pozivajući se na iračku agenciju ISNA.

Protesti su izbili još polovinom septembra, a povod je bio to što je ova policija uhapsila, zbog navodno loše stavljenog hidžaba (tj marame), 22-godišnju Mahsu Amini, inače kurdske narodnosti. Kako dalje navodi ISNA, generalni prokurator Mohamed Džafar Montazeri govorio je ovim povodom na verskom skupu u mestu Kom o potrebi da se ukine moralna policija.

Među zadatke moralne policije spada, inače, i nadzor nad poštovanjem verskih pravila, među kojima je i nošenja zarova u javnosti. Ova tema je potom pokrenula masovne proteste koji su kulminirali pošto je Mahsu Amini umrla u zatvoru. Prema policiji, devojka je umrla zbog infarkta, a prema porodici devojke, usled posledica policijske brutalnosti nad njom.

Zarove Iranke moraju da nose od 1983. a to nadgleda moralna policija. Konzervativci insistiraju na tome da bi hidžab morao ostati obavezan, dok bi reformisti hteli da se ženama omogući da biraju - da li da pokrivaju svoje glave maramama.

U protivladinim demonstracijama, koje je pokrenuo slučaj ove devojke, živote je zvanično izgubilo čak oko 300 ljudi, a prema nevladinoj organizaciji Iran Hjuman Rajts (Human Rights), oko 450. Visoki komesar OIUN za ljudska prava Volker Turk je krajem oktobra izjavio da je u protestima uhapšeno oko 14 hiljada ljudi, među kojima je bilo i dece.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...