PAPA ODLETEO U KANADU NA "PUT POKAJANJA"

M.L.

Katolički sveštenici i misionari su više desetina leta učestvovali u kanadskom asimilacionom programu za domorodačko stanovništvo tako što su od porodica oduzeli oko 150 hiljada dece
(RIM, 24. jul 2022. - Počinje 37. apostolsko putovanje pape Franje. Papa je krenuo u 9.16 sa aerodroma Fjumičino i stići će u Edmonton oko 19.20 - ACI Stampa)

Papa Franja odleteo je jutros sa rimskog aerodroma Fiumićino u sedmodnevnu posetu Kanadi. On će tamo, kako javlja AP, od domorodaćkog življa zatražiti oproštaj za patnje i zloupotrebe domorodačkog stanovništva u crkvenim školama, a već sutra će se tim povodom susresti s predstavncima Metisa, Inuita i drugih tamošnjih plemena.

Katolički sveštenici i misionari su više desetina leta učestvovali u kanadskom asimilacionom programu  za domorodačko stanovništvo tako što su od porodica oduzeli oko 150 hiljada dece. Oko šest hiljada ovih mališana je umrlo u ovim školama-internatima usled drastično strogog postupanja prema njima.

Oko tri četvrtine, tojest oko 130 internatnih škola, držala je i njima upravljala Katolička crkva. Kanadski školski sistem je tako funkcionisao od 19. veka sve do 90-ih ovog stoleća, iako se o nehumanom postupanju s teškim posledicama na domoroce zna u javnosti već dosta dugo. U jednom istražnom izveštaju kanadskih vlasti iz 2015. sistem koji je polazio od otuđivanja dece od roditelja označen je za "kulturni genocid".

Na placu jedne od ovih bivših škola pronađeni su posmrtni ostaci oko 200 dece. Lane se o patnjama ove dece počelo (opet) govoriti pošto su nađeni posmrtni ostaci 215 dece u bivšoj katoličkoj internatskoj školi za domorodačku decu u kanadskoj Britanskoj Kolumbiji. 

Papa će se zbog žrtava u katoličkim školama susresti sa predstavnicima domorodačkog življa.

Pontifeks maksimus se letos u aprilu izvinio zbog dugogodišnjeg stradanja ove dece i njihovih porodica kada je u Vatikanu primio delegaciju kanadskih domorodačkih naroda. Mediji u Vatikanu i Italiji posetu pape Kanadi opisuju kao "put pokajanja".

Uvek će posle svega što je bilo ostati pitanje - zar je moguće da se tako dugo ovo činilo u jednoj civilizovanoj zemlji, uzornoj po humanizmu, koji je, međutim, rasistički važio samo za doseljenike? I dokle bi sve to trajalo da se s tim nije upoznao papa Franja?


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...