Rok koncerti u vreme kovida: U SAD jeftinije karte za vakcinisane, u francuskoj eksperiment sa dobrovoljcima

Nataša Jokić, Strazbur

Lekari pariskih bolnica i sindikat muzičkog spektakla organizovali koncert pred pet hiljada dobrovoljaca u zatvorenoj hali kako bi utvrdili koje mere garantuju bezbednost publike
(ilustracija, Plakat za koncert: Da biste prisustvovali Teenage Bottlerocket koncertu zakazanom za 26. jun u Sankt Peterburgu na Floridi, moraćete da izdvojite 18 dolara - ali pazite, u slučaju da niste vakcinisani protiv kovid-19, karta će vas koštati ... 999,99 američkih dolara)

„Ova karta za koncert košta 18 dolara, a hiljadu dolara ako niste vakcinisani“, naslov je teksta koji je objavio Washington Post.

Reč je o koncertu grupe Teenage Bottlerocket u američkoj državi Florida.

Organizator je odlučio da snizi cenu karata za vakcinisani deo publike, sa ciljem da zaobiđe mere koje je uveo republikanski guverner Ron De Santis, zagovornik ublažavanja zdravstvenih mera protiv pandemije. Guverner je u ime „sloboda pojedinaca“ dekretom zabranio vakcinalni pasoš. Dobra ilustracija dubokih podela u američkom društvu.

Da li je odluka organizatora koncerta da snizi cene karata samo za vakcinisane gradjane samim tim nelegalna?

Snižavanje karata guverner Floride nazvao je „diskriminacijom“ nevakcinisanih građana.

„Ne branim nikome da dođe na koncert”, brani se Paul Williams, preduzetnik koji nudi karte po sniženoj ceni. On navodi da je dobio pretnje od antivaksera.

List precizira da su se karte po ceni od 18 dolara dobro prodavale, dok one po ceni od 999 dolara – niko nije kupovao.

koncert-accor-arena

Pariska arena Accor u kojoj je 29. maja održan eksperimentalni muzički spektakl

Muzički spektakl i medicinski eksperiment

Sa druge strane Atlantika u Evropi i pored brojnih podela – preovlađuje jedinstvo u želji da se vrati život „kao pre“. Zato je pred pet hiljada gledalaca u Parizu, u zatvorenom prostoru Accor arene, održan koncert legendarne grupe Indchine (Indokina).

Ovaj je koncert neobičan ne toliko zbog toga što je prvi te vrste posle pojavljivanja  pandemije, već zbog toga što je reč o koncertu koji je ujedno - medicinski eksperiment.

Koncert su organizovali Prodiss – sindikat muzičkog spektakla i varijetea u saradnji sa Asocijacijom državnih bolnica u Parizu i opštinskim vlastima Pariza. Koncert je, zapravo, eksperiment uživo sa dobrovoljcima koji treba da pokaže do koje mere su hirurške maske korisne u sprečavanju prenosa virusa.

Konsatns Deloger (Constance Delaugerre), lekarka - virusolog iz bolnice Saint Louis u Parizu, kaže da će eksperiment pomoći da se odgovori na pitanje da li su oni koji su prisustvovali koncertu – bili izloženiji virusu nego oni koji su ostali kod kuće.

„To je naučni eksperiment koji treba da nam omogući da utvrdimo kakvi protokoli ponašanja bi nam omogućili da se vratimo u normalan život“, kaže dr Deloger za pariski Le Monde.

Predstavnici sindikata muzičkog spektakla i lekari zajednički su radili na utvrđivanju protokola ponašanja publike na eksperimentalnom koncertu. Prvo su od 20 hiljada kandidata izabrali njih 7.500, starih između 18 i 45 godina. Le Monde izveštava da je bilo lakše naći starije nego mlađe  „fanove“ grupe Indochine s obzirom da je osnovana davne 1981. godine. Među onima koji su izabrani, njih pet hiljada saznalo je pred sam početak koncerta da su u grupi koja će uživo prisustvovati spektaklu, a ostalih dve i po hiljade da su svrstani u “kontrolnu grupu” koja ostaje kod kuće – izveštava Le Monde.  

„Ovaj smo koncert organizovali, ne zbog muzičkih umetnika na sceni već zbog utvrđivanja protokola mera koje treba primenjivati da bi koncerti mogli ponovo da se održavaju. Nadamo se da će stručnjaci moći posle ovog eksperimenta da dokažu da ovakva okupljanja (uz utvrđene mere) ne povećavaju rizik od zaraze“, rekla je Malika Segino (Malika Seguineau), generalna direktorka sindikata Prodiss za Le Monde.

koncert-pariz-arena-accor

5.000 odabranih dobrovoljaca na probnom koncertu grupe "Indokina", subota, 29. maja 2021. - AFP

Evropski model za koncerte

Rezultati poređenja između stope zaraženosti u eksperimentalnoj grupi i kontrolnoj grupi biće od ključnog značaja za budućnost scenske muzičke umetnosti i varijetea pa prema tome i svih onih hiljada umetnika i tehničara koji žive od rada u ovim oblastima.

Na dan koncerta obe grupe su prošle test PCR koji će ponoviti za nedelju dana. Barovi su bili zatvoreni za vreme spektakla, a na ulazu svako je dobio flašu vode.

Koncert je održan prošle subote od 18 do 19.45 sati što je razumljivo s ozbirom da policijski čas u Francuskoj sada -  posle ublažavanja mera zaključavanja -  počinje u 21čas.

Ministarka kulture Rozelin Bašlo (Roselyne Baćelot), koja pati od dugoročnih posledica zaraze kovidom19,  prisustvovala je koncertu. Često kritikovana kao ministarka zadravlja pre desetak godina, sada je bila dirnuta kada je čula kako joj publika skandira “Volimo te Rozelin” – izveštava Aujourd’hui. To je priznanje očiglednom naporu da se pomogne i svetu muzike i spektakla i publici željnoj kulturnih zbivanja.

List još precizira da je ministar zdravlja Olivie Veran (Olivier Véran) došao u „opuštenoj varijanti“ u košulji. Nikola Sirkis, lider rok-grupe hvalio je publiku:

“Hej, kakva borba! Nadajmo se da će koncerti ponovo početi svuda – i to zahvaljujući vama. Imate čime da se ponosite.“

Mari Sarbo (Marie Sarbot) iz sindikata Prodiss kaže da se nada da će na osnovu ovog i stranih iskustava biti napravljen evropski model za održavanje koncerata:

„Ima ovde u publici mnogo muzičkih profesionalaca i političara koji razgovaraju međusobno. Sa Engleskom, Španijom i Holandijom upravo radimo na utvrđivanju jednog modela za održavanje koncerata koji bi bio pouzdan i jednostavan”, kaže Sarbo za Aujourd’hui.

Snimanje ponašanja publlike

Reporter ovog dnevnika prenosi oduševljenje u publici.

„Toliko sam nestrpljiv, jedva shvatam da se ovde stvarno nalazim. Veoma volim koncerte, a od februara 2020. nisam bio ni na jednom. Ako bi kultura mogla ponovo da krene – bilo bi to divno”, rekao je uoči početka spektakla Jean-Baptiste, star 28 godina koji je došao sa devojkom.

Tu je i Amélie (25), lekar stažista na odelenju za reanimaciju. „Nedostaje nam život kakav je bio ranije. Znam do čega je sve doveo kovid, tokom cele prošle godine videla sam kako su mnogi ljudi – i ne samo stariji – umrli zbog zaraze. Drago mi je što učestvujem u naučnom eksperimentu. Odlično je organizovan“, rekla je Amélie reporteru dnevnika Aujourd’hui.

Izgleda da svima nije bilo lako pevati i igrati sa maskom na licu, ali je svima bilo lepo.

„Nemam više glasa“, rekao je reporteru Romain (26) po zanimanju inženjer. „Bilo je neverovatno. Igrao sam, pevao i svi smo zadržali maske. Nisam to očekivao“, dodao je.

Uprvo su ponašanje publike i (ne)disciplina prilikom nošenja maski sve vreme snimani posebnim kamerama kako bi se proučilo ponašanje publike. Pariske bolnice potvrdile su da su potpisale ugovor sa start-up Datalakab, „čiji je osnivač Franck Tapiro, bivši savetnik za komunikaciju Nikole Sarkozija prilikom njegove pobedničke predsedničke kampanje 2007. godine“, preneo je tv-kanal LCI.

LCI dodaje da je francuska javnost prošle godine već čula o aktivnostima Datakalab-a. Naime, ova firma potpisala je kontroverzno partnerstvo sa vlastima Kana. Plan je bio da Datakalab instalira svoje kamere u javnom prevozu ovog grada da bi se kontrolisalo da li svi putnici nose maske kako je propisano. Projekat je propao jer je CNIL (Komisija za informatiku i slobode) brzo reagovala i rekla da tako nešto ne dolazi u obzir.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...