Trećina svetskih milijardera su iz Kine

ML

Celi azijski kontinent sada ima više milijardera nego ostatak sveta
(ilustracija, Zhong Shanshan, osnivač Nongfu spring-a (punionica pitke vode), postao je prvi kineski preduzetnik koji se plasirao u prvih 10 na listi najbogatijih ljudi na svetu sa 550 milijardi juana (84,96 milijardi USD) ličnog bogatstva)

Poslednjih godina ubrzano raste broj milijardera, posebno iz Kine a među novima, daleko najbrojniji su iz takozvanih tehnoloških grana. To su glavni zaključci analize o (dolarskim) milijarderima portala Trejdingplatforms (TradingPlatforms), koje prenose svetske agencije.

Trenutno je u svetu 3.228 milijardera, sa ukupnom imovinom od 15 biliona dolara. Nešto malo manje od trećine njih su iz Kine tojest tzv Velike Kine -sa Tajvanom, Makaom i Hongkongom. Prošle godine je broj kineskih milijardera nadmašio hiljadu - dostigavši 1058 - a lane je taj broj povećan za 259. Celi azijski kontinent sada ima više milijardera nego celi ostatak sveta!

milijarderi-kina-svet-

Broj milijardera po državama na početku 2021. godine

Uprkos predviđanjima, lane je tokom pandemije došlo do najvećeg porasta broja najbogatijih u poslednjoj deceniji. Svake sedmice u prošloj godini broj milijardera, u proseku, povećavao se za osam, pa se tako dramatično povećao i ukupan broj milijardera i njihovo bogatstvo. Kina ima više milijardera nego zajedno tri sledeće zemlje na listi - Sjedinjene Američke Države (696), Indija (40) i Nemačka (11). Za poslednjih pet godina, broj kineskih milijardera povećao se za 490, a američkih za 160.

No, nije baš svim kineskim milijarderima išlo dobro. Pad je zabeležio osnivač kompanije Alibaba Džek (Jack) Ma koji je, kako se tumači, usled nesuglasica s vladom u Pekingu, pao s prvog mesta kineske rang-liste na četvrto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...