Šest od deset građana EU ima finansijske probleme usled koronakrize

M.L.

Većina ispitanika su nezadovoljni reakcijom EU na krizu izazvanu virusom korona
(Torino, 25.05.2020 - let akrobatskog tima italijanskog ratnog vazduhoplovstva Trikolori (Frecce Tricolori) u Torinu povodom obeležavanje 74. godišnjice osnivanja Republike Italije)

Šest od deset građana Evropske unije navelo je da ima finansijske probleme usled krize nastale širenjem koranovirusa. A skoro trećina anketiranih u istraživanju, koje je inicirao evropski parlament, tvrdi da su im smanjena primanja.

Anketom je, prema nemačkoj agenciji DPA, bilo obuhvaćeno oko 21 hiljada ispitanika u 21 zemlji. Trideset posto njih je izjavilo da su im smanjena primanja. Oko 23 posto njih je pogođeno takozvanim kurcarbajtom tj skraćivanjem radnog vremena, ili nezaposlenošću. A 14 posto ispitanika je potvrdilo da već ima probleme sa plaćanjem kirije i drugih računa i isplaćivanjem kredita.

Svaki deseti je već morao da se obrati za pomoć rodbini ili prijateljima. Tri procenta su sigurni da će morati da bankrotiraju.

Većina ispitanika su nezadovoljni reakcijom EU na koronakrizu. Tri četvrtine njih navelo je da su im poznate mere EU protiv pandemije ali je samo 42 posto njima zadovoljno. Oko 69 posto smatra da bi Unija trebalo da u ovakvim krizama ima više kompetencija, a 57 posto njih bi htelo više uzajamne solidarnosti između zemalja članica Unije.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...