Revanš Moskve: Stanica metroa u Moskvi „Praška“ postaje „Konjevova“?

M.L.

Česi su još odavno u praškom metrou promenili naziv stanice „Moskovska“ ali Rusi tada nisu ukinuli naziv stanice „Praška“ u moskovskom metrou
(ilustracija, Stanica moskovskog metroa sa nazivom "Praška")

Stanica moskovskog metroa „Pražskaja“ bi mogla da se preimenuje u Maršala Konjeva. To, kako javlja češka agencija ČTK na osnovu ruskih izvora, predlaže društveni savet pri Ministarstvu odbrane Rusije kao odgovor na odstranjenje spomenika sovjetskom maršalu Konjevu u Pragu.

Uprava šeste opštine u Pragu je početkom ovog meseca iskoristla vanredno stanje i uklonila spomenik maršalu Ivanu Konjevu, koji je 1945. učestvovao u oslobođenju Praga od nacista (ali i 1956. u krvavom gušenju ustanka u Budimpešti) i saopštila da namerava da ga smesti u muzej. A svemu tome cinično je dodala kao razlog i da "maršal nije imao masku".

Inicijativa ruskog društvenog saveta, koji u ruskom sistemu ima savetodavnu ulogu, upućena je kao predlog ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu. Pre toga je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov potez vlasti u Pragu ocenio kao "ciničan"i "iritantan". Odmah zatim ruske vlasti su, polazeći od sporazuma između dve zemlje o čuvanju i održavanju spomenika od zajedničkog interesa, pokrenule krivično gonjenje protiv ljudi koji su uklonili spomenik Konjevu. U Češkoj, inače, ima dosta spomenika sovjetskom oslobodiocima i grobova sovjetskih vojnika, a u Rusiji grobova čeških vojnika iz Prvog svetskog rata i Oktobarske revolucije.

Jedna od novih stanica moskovskog metroa 80-ih je dobila ime po glavnom gradu Čehoslovačke „Pražskaja“ tj Praška, a u Pragu je ime „Moskevska“ (Moskovska) dobila stanica na liniji B. No, posla pada komunizma, ova stanica metroa u Pragu  je dobila ime Anđel. Moskva nije tada promenila ime „Pražskaja“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...