Češka: Šef kriznog štaba već zaslužio najviši orden

M. Lazarević

Za izvanredne rezultate u suzbijanju epidemije, koji su u nekim elementima bolji i od Nemačke i Austrije, Češka se odužuje šefu centralnog državnog štaba Romanu Primuli
(foto, prof. dr Roman Primula i češki premijer Andrej Babiš, desno)

Predsednik Češke Miloš Zeman saopštio je danas da je već sada odlučio da najviše državno priznanje – Orden Belog lava, dodeli za zasluge šefu centralnog državnog štaba u suzbijanju koronarne epidemije Romanu Primuli (Prymula). Ovaj orden se, inače, predaje tek 28.oktobra na Dan republike, tojest povodom praznika osnivanja Čehoslovačke.

Tu njegovu odluku će sigurno podržati ogromna većina građana jer se Primula koji je, inače, epidemiolog i pomoćnik ministra za zdravlje, zaista pokazao kao sjajan stručnjak i organizator kome ova zemlja ima dobrim delom da zahvali za izvanredne rezultate u suzbijanju epidemije koji su u nekim elementima čak i bolji od Nemačke i Austrije (za ove dve zemlje se, inače, smatra da zasad najuspešnije vode ovu zdravstvenu kampanju). Evo nekoliko tih rezultata.

Češka ima, u odnosu na milion stanovnika, oko tri puta manje zaraženih nego u Nemačkoj, i četiri puta manje nego u Austriji (Češka je imala 337 slučajeva zaraze na milion stanovnika, Nemačka 932, a Austrija 1.208). U broju sprovedenih testiranja su isti. Ove rezultate unekoliko umanjuje činjenica da je zaraza u Češkoj počela da širi četiri dana kasnije ali kada se i to uračuna ispada da Češka ima u odnosu na Nemačku i Austrije znatno manje obolelih od korona virusa.

U pogledu broja obavljenih testova u odnosu na broj milion žitelja su ove tri zemlje gotovo izjednačene (5.695 Češka, 5.786 Nemačka i Austrija 5.812).

Pokušajmo da to uporedimo s podacima iz Srbije gde je do bilo 4. aprila registrovano 1.624 zaraženih, tojest 232 na milion žitelja, a testirano oko sedam hiljada - oko hiljadu na milion stanovnika. Uočljiva je znatna razlika u pogledu broja zaraženih ali još mnogo veća je razlika u pogledu testiranja - u Srbiji je testirano srazmerno čak pet do šest puta manje ljudi. To testiranje je, inače, iako se o tome ne govori previše, sigurno najteži problem većine zdravstvenih sistema u sadašnjim uslovima koronovirusne epidemije. Očito je to najslabija karika. Zbog toga  se i ne može realizovati jedna od najvažnijih preporuka  kineskih stručnjaka da treba testirati što je moguće veći broj ljudi. Ta preporuka  je verbalno prihvaćena ali se, zasad, ne realizuje.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...