Izrazito visoki rast poverenja u nemačku vladu – sa 35 na 63 posto!

M.L.

S načinom kako se vlada nosi sa epidemijom, kako prenosi AP, zadovoljno je ili je veoma zadovoljno 72 posto ispitanika, manje ili više nezadovoljnih je 27 posto
(Esen, 01.04.2020 - lečenje pacijenta korona virusa u Univerzitetskoj bolnici u Esenu)

U Nemačkoj je za poslednjih mesec, tojest otkad je ova zemlja suočena sa koronavirusom, izrazito poraslo poverenje u vladu kancelarke Angele Merkel. Sa radom vlade, prema istraživanju javno-pravne televizije ARD, zadovoljno je 63 posto građana, dok ih je početkom marta bilo zadovoljno svega 35 posto. Izrazito su porasle i preferencije kancelarke i ostalih članova vlade.

S načinom kako se vlada nosi sa epidemijom, kako prenosi AP, zadovoljno je ili je veoma zadovoljno 72 posto ispitanika, manje ili više nezadovoljnih je 27 posto.

Omiljenost  same Merkel, koja je u Nemačkoj smatrana za veoma dobru kriznu menadžerku, porasla je za mesec dana za 11 posto tj na 64 posto. Na drugom mestu je ministar finansija Olaf Šolc (Scholz) čije su preferencije porasle sa 46 na čak 63 posto. Treći je  ministar zdravstva Jens Špan (Spahn) sa 60 procenta (porast od devet posto)

Što se tiče stranačkih preferencija, dobitnik u sadašnjoj situaicji je, pre svih, konzervativna unija CDU-CSU za koju bi sada glasalo 34 posto ispitanika. To je rast od sedam posto u odnosu na istraživanje od pre mesec dana. Ova grupacija bi tako sada dobila više glasova nego na poslednjim izborima (avgust 2017). Sadašnja kretanja ne idu u prilog desno-populističke stranke Alternativa za Nemačku (AfD) koja bi izgubila dva posto glasova i sada imala podršku 10 posto birača (najmanje od izbora).

Veliki ili veoma veliki strah od zaraze koronavirusom ima sada 51 posto Nemaca, 35 posto manji strah, a 14 posto mali strah. Visoko poverenje u zdravstvo i lekare ima 77 posto ispitanika. Skoro svi oni, tojest 93 posto slažu se s merama ograničenja kontakata ljudi o čemu je, inače, kancelarka prethodno postigla dogovor s premijerima svih nemačkih pokrajina.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...