Neste održivo avio-gorivo za Viz Er

Izvor:   Fonet

Avio-kompanija Viz Er potpisala je Memorandum o razumevanju s kompanijom Neste za nabavku održivog avio-goriva od 2025. godine, saopšteno je danas.
(Wizz Air A320neo, Izvor: wizzair.com)

Na osnovu tog sporazuma, Viz Eru je omogućeno da kupi 36.000 tona održivog avio-goriva od kompanije Neste za snabdevanje cele mreže ove avio-kompanije u Evropi i Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Ova saradnja je garancija da Viz Er može da nastavi sa sprovođenjem plana za smanjenje intenziteta ugljen-dioksida po putniku na pređeni kilometar", navodi se u saopštenju i dodaje da današnja objava dodatno potvrđuje poziciju Viz Era kao najodrživijeg izbora za putovanja avionom i ključni je deo ekološke strategije ove avio-kompanije, čiji cilj je smanjenje ugljeničnih emisija za 25 odsto do 2030. godine i dostizanje nulte neto emisije do 2050. godine.

Prema navodima, Viz Er je prošle godine ostvario najniži godišnji intenzitet ugljen-dioksida, koji je bio 55,2 grama po putniku na pređeni kilometar.

Viz Er konstantno uvodi nove avione tipa Airbus A321neo u svoju flotu i zamenjuje starije avione, a planirano je da udeo aviona sa novom "neo" tehnologijom u okviru Viz Erove flote pređe 50 odsto do kraja fiskalne 2023. godine. Ti avioni trenutno mogu da lete sa čak 50 odsto mešavine održivog avio-goriva.

Neste MY održivo avio-gorivo se proizvodi od sirovina iz održivih, 100 odsto obnovljivih izvora otpada i ostataka, kao što su iskorišćeno jestivo ulje i otpadna životinjska mast.

Održivo avio-gorivo se meša sa standardnim avio-gorivom pre upotrebe i deluje nesmetano u skladu sa postojećom infrastrukturom za gorivo i avionskim motorima. To gorivo ima iste performanse kao standardno avio-gorivo, ali uz znatno niži ugljenični otisak na bazi radnog veka.

Korišćenje Neste MY održivog avio-goriva smanjuje emisije gasova sa efektom staklene bašte za čak 80 odsto tokom radnog veka goriva u poređenju sa korišćenjem fosilnog avio-goriva.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...