Pozitivni poslovni rezultati Erbasa

BM

Poslovni prihod kompanije Erbas dostigao je 51,1 milijardu evra u 2021. godini, što je rast od četiri procenta u poređenju sa 2020. godinom, dok je zarada pre oporezivanja i kamata (EBIT) iznosila 5,3 milijarde evra a neto prihod rekordnih 4,2 milijarde evra u poređenju sa gubitkom od 1,1 milijarde evra u 2020. godini. (Airbus A380, Foto: Wikipedia)

Najveći evropski proizvođač aviona danas je objavio pozitivne poslovne rezultate za 2021. godinu, pa i to da je prošle godine isporučio 611 putničkih aviona, dok je broj naručenih letelica od avio-kompanija i lizing kuća iznosio 771.

Erbas helikopteri, sektor kompanije koji proizvodi civilne i vojne helikoptere, isporučio je 338 letelica uz ugovore o budućim isporukama za još 414 naručenih, saopšteno je danas iz sedišta kompanije u Amsterdamu.

Kada je reč o poslovnim predviđanjima za 2022. godinu, kompanija ne očekuje dalje poremećaje u globalnoj ekonomiji, vazdušnom saobraćaju, internom poslovanju kompanije i sposobnostima da isporučuje svoje proizvode i usluge. Kompanija zato planira da u 2022. godini isporuči 720 putničkih aviona, ostvari prilagođeni EBIT u iznosu od 5,5 milijarde evra i da poseduje slobodnu likvidnost (pre eventualnih spajanja ili akizicija ili finansiranja mušterija) u iznosu od 3,5 milijarde evra.

U saopštenju za domaće tržište podseća se da Erbas aktivno posluje u Srbiji od 2016. godine kao dobavljač borbenih helikoptera za Vojsku Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova, i kao partner Ministarstvu odbrane Srbije u oblastima industrijsko-tehnološke saradnje.

Dodaju i da je većina flote srpske nacionalne avio-kompanije Er Srbija bazirana na Erbasovim letelicama, prenosi Fonet.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...