EU već dugo kritikuje Nemačku zbog slabosti u bezbednosti letova

M. L.

Godinama pre tragedije erbasa Džermanvingsa, EU kritkovala Nemačku zbog slabe kontrole bezbednosti u aviokompanijama, a lane u novembru Brisel je i zvanično od Berlina zatražio da reši mnoštvo problema koji u toj oblasti već dugo postoje
(foto, nemačka kancelarka i francuski predsednik na mestu pada aviona u francuskim alpima pretprošle sedmice)

Evropska unija je već niz godina, pre pada prošlog meseca erbasa nemačke kompanije Džermanvings (Germanwings) u francuskjim Alpima, kritkovala Nemačku zbog nedostataka u kontroli bezbednosti vazdušnog saobraćaja, otkriva američki list Volstrit džornal (Wall Street Journal-VDŽ).

Kao što je poznato, 24. marta na letu od Barselone do Diseldorfa, drugi pilot Andreas Lubic (Lubitz) je namerno spustio avion, udario u masiv francuskih Alpa i tako usmrtio sve putnike, članove posade i sebe. Njegovi motivi su bili nesumnjiuvo suicidalni. U istrazi je utvrđeno da je ovaj 27-godišnjak patio od pshičičkih problema i samoubilačkih sklonosti. On je čak, prilikom svoje obuke, informisao aviokompaniju Lufthanasa, kojoj pripada i lou-kost kompanija Džermanvings, o teškoj depresiji iz koje je, navodno, uspeo da se izvuče.

Zasad, ipak, nije jasno da li su ustanovljeni nedostaci od strane EU u nemačkoj kontroli mogli imati uticaja na ovu tragediju.        

VDŽ dodaje da je EU, posle višegodišnjih upozoravanja na slabosti bezbednosne kontrole nemačkih kompanija, lane u novembri zvanično od Nemačke zatražila da se reše ovi problemi koji toliko dugo traju.

“Predstavnici EU ukazivali su na to da nemačkim organima kontrole avioprevoza hronično nedostaje potreban personal što bi moglo da ugrozi kvalitet kontrole aviona i posada, uključujući i lekarske preglede i provere”, napisao je američki list, pozivajuúci se na dve osobe, upoznate dobro sa ovom stvari, koje su htele da ostanu anonnimne.

U zaključku, list dodaje da, ipak, nije jasno da li su utvrđeni nedostaci u nemačkoj kontroli spadali u faktore koji su doveli do nesreće. U svakom slučaju, istražni francuski organ BEA je saopštio da će se pozabaviti i mogućim sistemskim nedostacima, među kojima i kontrolom psihičkog stanja posade.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...