VETROM PROTIV UVOZA STRUJE

Izvor:   Pravda

Obnovljivi izvori energije, bez obzira na protivljenje naftnih i drugih lobista, u budućnosti će sve više zamenjivati fosilne izvore energije. Prednosti ovih izvora su višestruke, ne štete životnoj sredini, a što je najvažnije, besplatni su, istaknuto je juče na okruglom stolu „Obnovljivi izvori energije – put do ekonomske nezavisnosti“.

– Srbija bi do 2020, po direktivi Evropske unije, trebalo da udvostruči proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora – rekao je Nikola Rajaković, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, i naveo da bi to značajno pomoglo da se postigne energetska nezavisnost zemlje. Rajaković je naglasio da, ako moramo da uvozimo velike količine nafte i gasa, nema potrebe da uvozimo i struju.

Dragan Vlaisavljević, direktor Direkcije za trgovinu električnom energijom u Elektroprivredi Srbije, istakao je da je neophodno da se kombinuju konvencionalni i obnovljivi izvori energije, kako bi se zadovoljile energetske potrebe Srbije.

– Trećina električne energije u Srbiji proizvede se u velikim hidroelektranama, ali samo 0,7 promila od ukupne proizvodnje EPS-a iz novih, malih obnovljivih izvora energije poput vetra, biomase i drugih izvora – naveo je Vlaisavljević i dodao da je proizvodnja iz obnovljivih izvora dosta skuplja nego iz konvencionalnih, kao i da će unapređenje proizvodnje ove energije dovesti do poskupljenja struje.

– U Srbiji je veoma važno da se racionalizuje potrošnja struje, jer je nedostatak energije veliki, i biće sve veći. Obnovljivi izvori mogu se koncentrisati na proizvodnju toplote, koja se može koristiti za grejanje, a njena proizvodnja je neuporedivo jeftinija od proizvodnje struje – zaključio je Vlaisavljević.

Izvršni direktor Elektromreže Srbije Miloš Mladenović istakao je da će do 2015. količina struje koja se dobija od vetra biti duplirana.

– Do sada smo investitorima izdali dozvole za izgradnju mini-elektrana od 1.400 megavata, pre svega u Banatu, ali oni još nisu uspeli da dobiju lokacijsku dozvolu, koja je potrebna za gradnju – naveo je Mladenović.

Okrugli sto „Obnovljivi izvori energije – put do energetske nezavisnosti“ održan je u okviru projekta „3E – energija, ekonomija, ekologija“, u organizaciji internet časopisa „Balkanmagazin“, a pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...