OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE DO ENERGETSKE NEZAVISNOSTI

Izvor:   Energoportal.info

Redakcija internet časopisa Balkanmagazin, pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške, organizovala, je 7. marta, u beogradskom Medija centru, okrugli sto pod nazivom „Obnovljivi izvori energije – put do energetske nezavisnosti“. Skup je održan u sklopu projekta „3E – energija, ekonomija, ekologija“.

Uvodničari u diskusiju bili su prof. dr Nikola Rajaković, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Vlade Srbije, Dragan Vlaisavljeivić, direktor Direkcije za trgovinu električnom energijom u JP EPS, i Miloš Mladenović, izvršni direktor za upravljanje i tržište JP Elektromreže Srbije.

Razgovaralo se o značaju obnovljivih izvora energije za energetsku nezavisnost zemlje, o tome ko gubi, a ko zarađuje na struji iz obnovljivih izvora, uticaju alternativnih izvora energije na račun za utrošenu struju i ukazano je na postojeće probleme i moguća rešenja.

Profesor Rajaković naglasio je da je za uspešno zadovoljenje energetskog bilansa bitno da se postigne komplementarnost konvencionalnih i obnovljivih izvora energije, kao i da OIE mogu predstavljati šansu za mlade preduzetnike.

Dragan Vlaisavljević govorio je o važnosti racionalne i efikasne potrošnje električne energije i ukazao na problem povećanja troškova usled zakonske obaveze EPS da otkupljuje električnu energiju iz OIE.

Miloš Mladenović, izvršni direktor za upravljanje i tržište JP EMS, govorio je o OIE u širem kontekstu. Ukazao je na nedovoljno razvijenu javnu svest o toj temi, kao i na činjenicu da deregulacija energetskog sektora i integracija OIE u energetski sistem imaju svoje prednosti i rizike, ali da je, u svakom slučaju, cilj da se integriše što više OIE.

Okrugli sto je privukao veliki broj zainteresovanih, a projekat 3E nastaviće se raspravom na temu deponija.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...