OBNOVLJIVOM ENERGIJOM DO ENERGETSKE NEZAVISNOSTI (?)

BM

Da li su obnovljivi izvori energije put do energetske nezavisnosti za Srbiju tema je okruglog stola koji redakcija internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizuje u Medija centru (velika sala, Terazije 3 / II, Beograd) 7. marta 2011. godine, od 11 do 13 časova.

O tome da li su obnovljivi izvori energije put do energetske nezavisnosti za Srbiju razgovaraće se na okruglom stolu koji redakcija internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizuje pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu.

Reč je o projektu „3E- energija, ekonomija, ekologija“, u okviru koga organizujemo šest tematskih skupova - okruglih stolova na najaktuenije teme iz ovih oblasti. Startovali smo sa problemom rasipanja energije u Srbiji a na narednom skupu se bavimo temom:

 

„Obnovljivi izvori energije – put do energetske nezavisnosti“

 

U ovoj oblasti nameću se mnoga pitanja:

- Značaj obnovljivih izvora energije za energetsku nezavisnost zemlje.

- Kako su obnovljivi izvori energije definisani u Predlogu novog zakona o energetici?

- Zašto je struja iz vetra privlačnija za strane investitore od elektrana na biomasu?

- Ko zarađuje a ko gubi na struji iz obnovljivih izvora?

- Ko na kraju plaća razliku u ceni između kilovat-sata, po kojoj EPS kupuje i prodaje tu čistu struju (fid-in tarife)?

- Koliko će alternativni izvori energije povećati račun za utrošenu struju?

 

Uvodničari:

- Prof. dr Nikola Rajaković, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike Vlade Srbije

- Dragan Vlaisavljević, direktor Direkcije za trgovinu električnom energijom u JP EPS

- Miloš Mladenović, izvršni direktor JP Elektromreže Srbije

 

Na skup smo pozvali i predstavnike Agencije za energetiku, privrednih komora, stručnjake i predstavnike privrede zainteresovane za ovaj segment energetike.

 

Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazina

 

Serijal „3E- energija, ekonomija, ekologija“, za primat ima društveno odgovorno poslovanje, kroz racionalnu potrošnju energiju, korišćenje obnovljivih izvora energije i reciklažu otpada, kako bi se postigli ekonomski i ekološki efekti. Akcenat je na konstruktivnoj edukaciji - kroz uvodna predavanja i diskusiju na zadate teme između predstavnika države, institucija i ekoloških stručnjaka sa privrednicima, novinarima i studentima završnih godina tehničkih i fakulteta koji obrazuju buduće novinare.

 

Do kraja marta razgovaraćemo i na teme:

1. „Energija sa deponija“ (14. marta 2011.)

2. „Energija je tu oko nas”

Ideja nam je da ovim serijalom doprinesemo boljem upoznavanju javnosti i medija sa značajem energetske efikasnosti i o potrebi da se okrenemo novim obnovljivim izvorima energije. U elektronskom časopisu Balkanmagazin - www.balkanmagazin.net smo već otvorili rubriku „3 E“, gde objavljujemo vesti, informacije i analitičke tekstove.

Edukacija studenata i mladih novinara kroz praćenje ovih tema prilika je da nešto nauče i da steknu iskustvo, specijalizujući se za ovaj sektor privrede.

Po završetku serijala Balkanmagazin će izdati dvojezičnu brošuru „3 E“. Sve tekstove iz rubrike „3 E“ i iz brošure moguće je preuzeti na www.balkanmagazin.net


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...