OBNOVLJIVA ENERGIJA ŠANSA ZA SRBIJU

Izvor:   B92 / Beta, Tanjug

Do 2020. godine, u skladu sa evropskim direktivama, Srbija bi trebalo da udvostruči proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Nikola Rajaković kaže da se trenutno u Srbiji oko dve trećine ukupno proizvedene energije dobija iz uglja, dok se ostala energija (oko 30 odsto) dobija iz obnovljivog izvora – velikih hidroelektrana.

Ostali OIE (biomasa, solarna energija, vetar i geotermalna energija), kako je kazao Rajaković, veoma se malo koriste, svega 0,7 promila. Ti izvori su šansa Srbije da razvije "srednju klasu", jer ti izvori doprinose razvoju lokalne industrije, primeni novih tehnologija i povećanju zapošljavanja.

Prema podacima Ministarstva energetike, Srbija ima potencijal da 55 odsto ukupne energije koju sama proizvodi dobija iz OIE, a koristi svega 18 odsto svojih potencijala.

Najveći potencijali OIE su u biomasi oko 49 odsto, velike hidroelektrane zauzimaju oko 30 odsto, solarna energija 13 odsto, vetar i geotermalna energija po četiri odsto, dok male hidroelektrane čine tri odsto.

Predstavnik Elektroprivrede Srbije (EPS) Dragan Vlaisavljević kazao je da je trenutno u Srbiji aktivno 15 ugovora o okupu energije iz OIE, a ukupan godišnji trošak otkupa energije proizvedene iz ovih izvora je 2,1 milion evra. Prema njegovim rečima, prosečna otkupna cena energije iz OIE je 8,69 evrocenta za kilovat čas.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nema elektrana na biomasu, biogas, otpad, geotermalnu energiju i tim oblastima treba dati veće podsticaje kao i stimulisati proizvodnju toplotne energije.

Vlaisavljević je kazao da u Srbiji treba stimulisati proizvodnju toplotne energije iz OIE i više koristiti energiju vetra iz koje godišnje može da se proizvede 2,3 milijarde kilovat-časova električne energije.

Na Midžoru vetar "najbolji" za vetrogeneratore

Kako su naveli predstavnici Ministarstva energetike Srbije, da bi proizvodnja električne energije vetrogeneratorima bila ekonomična, potrebna je minimalna srednja godišnja brzina vetra od pet metara u sekundi na visini od 50 metara iznad tla.

Lokacije sa najvećom prosečnom godišnjom brzinom vetra u Srbiji su Midžor (7,66 metara u sekundi), Suva planina (6,46 metara u sekundi), Vršački breg i Tupižnica (6,27), Krepoljani (6,18) i Deli Jovan (6,13).

Trenutno aktuelne lokacije u Srbiji na kojim bi mogli biti izgrađeni vetrogeneratori su Dolovo kod Pančeva i Inđija koji bi imali po 20 megavata snage, kao i Bela Crkva i Kovin sa po 100 megavata snage.

U EPS-u kažu da proizvodnja kilovat časa električne energije iz velikih hidroelektrana EPS košta 1,1 evro cent. Cena kilovat časa iz termopostrojenja je 2,5 puta veća od cene kilovata koji se dobije iz konvencionalnih hidroelektrana dok je cena kilovata iz obnovljivih izvora višestruko skuplja i od jednih i drugih.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...