OTPAD I ODRŽIVI RAZVOJ

BM

O tome koje su mogućnosti da se iz otpada, koji završava na deponijama i zagađuje zemljište i reke proizvodi energija i kako se mogu finansirati projekti održivog razvoja u Srbiji biće reči na okruglom stolu koji redakcija Balkanmagazina organizuje 14. marta (od 11 do 13 sati) u beogradskom Medija centru

Umesto što potencijalne energente baca na deponije, njima zagađuje zemljište i reke Srbija bi morala otpadne materije da iskoristi za proizvodnju toplotne i električne energije. Naravno, treba voditi računa da korišćenje ovih obnovljivih izvora energije ne zagađuje životnu sredinu. Ne manje važno pitanje su i mogućnosti za finansiranja ovih projekata iz oblasti održivog razvoja.

Okrugli sto koji će se baviti potencijalima Srbije u korišćenju otpadnih materija za proizvodnju energije, uticajem ovih aktivnosti na životnu sredinu ali i mogućnostima finansiranja projekata iz oblasti održivog razvoja i njihovim doprinosima ekonomiji zemlje redakcija internet časopisa Balkanmagazin – www.balkanmagazin.net organizuje pod pokroviteljstvom Ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu. Ovo je deo projekta „3E- energija, ekonomija, ekologija“, u okviru koga organizujemo šest tematskih skupova - okruglih stolova na najaktuenije teme iz ovih oblasti. Startovali smo sa problemom rasipanja energije u Srbiji a na narednom skupu se bavimo temom:

 

„Energija iz otpada i finansiranje projekata održivog razvoja“

 

Termin: 14. mart 2011. godine, od 11 do 13 časova.

Mesto: Medija centar, sala na I spratu, Terazije 3, Beograd

Uvodničari na ovom skupu biće: dr Predrag Radovanović i dr Marina Jovanović, rukovodioci energetskih projekata u Institutu za nuklearne nauke Vinča, Neven Pecotić, regionalni menadžer u GE Power&Water, dr Aleksandar Jovović sa Mašinskog fakulteta u Beogradu kao i Maja Studović i Rastko Mladenović, inženjeri za termoenergetiku i energetsku efikasnost u firma S.E.E.C. Ltd.

Na skup smo pozvali i predstavnike Vlade Srbije, Agencije za energetiku, privrednih komora, finansijskih institucija, stručnjake i predstavnike privrede zainteresovane za ovaj segment energetike, kao i studente, koji sutra, na svojim radnim mestima treba da doprinesu održivom razvoju.

Moderator: Jelica Putniković, urednik Balkanmagazina

Serijal „3E- energija, ekonomija, ekologija“, za primat ima društveno odgovorno poslovanje, kroz racionalnu potrošnju energije, korišćenje obnovljivih izvora energije i reciklažu otpada, kako bi se postigli ekonomski i ekološki efekti. Akcenat je na konstruktivnoj edukaciji - kroz uvodna predavanja i diskusiju na zadate teme između predstavnika države, institucija i ekoloških stručnjaka sa privrednicima, novinarima i studentima završnih godina tehničkih i fakulteta koji obrazuju buduće novinare.

Do kraja marta ćemo razgovarati i na temu: „Energija je tu oko nas”.

Ideja nam je da ovim serijalom doprinesemo boljem upoznavanju javnosti i medija sa značajem energetske efikasnosti i o potrebi da se okrenemo novim obnovljivim izvorima energije. U elektronskom časopisu Balkanmagazin - www .balkanmagazin.net smo već otvorili rubriku „3 E“, gde objavljujemo vesti, informacije i analitičke tekstove. Edukacija studenata i mladih novinara kroz praćenje ovih tema prilika je da nešto nauče i da steknu iskustvo, specijalizujući se za ovaj sektor privrede. Po završetku serijala Balkanmagazin će izdati dvojezičnu brošuru „3 E“. Sve tekstove iz rubrike „3 E“ i iz brošure moguće je preuzeti na www.balkanmagazin.net.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...