ORBAN: VREME RADI ZA RUSIJU

ML

Mađarski premijer Viktor Orban u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu i drugim članovima Evropskog saveta ističe da je Rusija spremna za bilo kakvo primirje ali pod uslovom da ne posluži skrivenom premeštanju i reorganizaciji ukrajinskih snaga.
(Beijing, 08.07.2024 - Sastanak predsednika Kine Si Đinpinga i premijera Mađarske Viktora Orbana u Pekingu - FoNet/AP)

Mađarski premijer Viktor Orban, koji se poslednjih meseci veoma intenzivno bavi posredovanjem u ratu u Ukrajini, poslao je ovih dana, posle sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pismo predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu (Charles Michel) i drugim članovima Evropskog saveta. U pismu se navodi da Putin razmišlja o ratu u Ukrajini i kakve bi korake trebalo da preduzme EU.

Orban piše da ruska strana procenjuje mesečne gubitke ukrajinskih snaga između 40 i 50 hiljada. Ruske gubitke ne pominje. Prema njemu, "vreme ne radi za Ukrajinu, već za ruske snage".

Mađarski premijer, čija zemlja u drugom polugođu predsedava u EU, objašnjava u ovom pismu, takođe, kako se Moskva postavlja prema miru. Prema njemu, Rusija je spremna za bilo kakvo primirje ali pod uslovom da ne posluži skrivenom premeštanju i reorganizaciji ukrajinskih snaga.

U osmoj tački ovog dopisa Orban ističe da on i dalje veruje da su primirje i morovni pregovori mogući ali upozorava da ćemo "u naredna dva meseca videti još dramatičnije gubitke i razvoj situacije na frontu nego dosad, ukoliko se rat do tada ne zaustavi".

On je ukazao da bi "Evropa trebalo da preuzme vođstvo u okviru pregovora o miru u Ukrajini, jer će SAD sa približavanjem jeseni i predsedničkim izborima biti okupirane time. Morali bismo razmišljati u duhu evropske strategijske autonomije o pokretanju evropske inicijative", istakao je Oban.

Pismo je zaključio najavom da će naredne sedmice "nastaviti s razgovorima s ciljem da se razjasne mogućnosti mira".

Orban je, inače, u okviru "putovanja mira" posetio 5. jula ruskog predsednika. Potom je učestovao i na samitu Organizacije turkističkih zemalja u Azerbejdžanu, a potom je došao u Peking gde se sastao sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...