KINA I RUSIJA: SVE VIŠE SARADNJE I POMOĆI

ML

Prema izvorima Blumberga, u Kini se razmatra da li da se Rusiji isporuče gotovi dronovi
(ilustracija , dron "šahid 136", izvor Wikipedia, https://www.farsnews.ir/photo/14020705000639/نمایشگاه-دستاوردهای-هوافضای-سپاه-در-کرمانشاه)

Kina tvrdi, kako prenosi agencija Blumberg (Bloomberg), da je neutralna u rusko-ukrajinskom ratu, mada ima sa Rusijom tzv sporazum o neograničenom prijateljstvu. Oružje (zasad) ne isporučuje Rusiji ali evropski posmatrači tvrde da obe ove zemlje zajednički razvijaju dron, na bazi iranske verzije ovog oružja šahida 131-136. Kina, takođe, daje Rusiji snimke iz svojih satelita koje Rusija može koristiti za operacije na bojištu.

U aprilu, agencija Blumberg (Bloomberg) je pomenula američko upozorenje rusko-kineskim saveznicima, posebno zbog toga što Kina pojačava svoju podršku Rusiji tako što joj ustupa svoje satelitske snimke.

„Kina, takođe, Rusiji isporučuje mikroelektroniku, mašine za proizvodnju tenkova, optiku, pogonsko gorivo za rakete, nitrocelulozu za topovsku municiju..." saopštila je nedavno portparolka Bele kuće Adrien Votson (Adrienne Watson).

Uzajamna razmena Kine i Rusije je 2023. iznosila rekordnih 240 milijardi dolara. Kina isporučuje Rusiji u suštini gotovo sve - od odeće i elektronike, do raznih mašina, kao i automobila, dok Rusija izvozi u Kinu sve više uglja i nafte. Kina i Hongkong su ključna vrata odakle u Moskvu dolaze integrisani čipovi, neophodni za poizvodnju moderne vojne opreme koja se, inače, zbog sankcija, na sme isporučivati Rusiji. Saradnja ide još dalje. Lane su se dve zemlje dogovorile o prozvodnji ofanzivnih dronova, sličnih iranskom šahidu 131-136 koji Rusija koristi naročito za napade na ukrajinsku energetiku. Prototip novog drona bio je poslat u Rusiju na testove, ali dosad još nije bio upotrebljen u ratu u Ukrajini. Kada bi do toga došlo, to bi verovatno značilo dalje produbljivanje kinesko-ruskih odnosa i veza.    

Neke zapadne zemlje smatraju da bi Kina isporukama dronova Rusiji prekršila obavezu koju je sama sebi dala. Prema izvorima Blumberga, u Kini se razmatra da li da se Rusiji isporuče gotovi dronovi.

Do sada su isporučivani sastavni delovi za dronove koji su potom montirani. U američkim krugovima ima kolebanja oko toga da li ovom saradnjom Kina krši međunarodne obaveze. Evropski političari nisu precizirali o kakvim se dronovima radi ali kineski mediji, koji se bave oružjem i vojnom tehnikom, javljaju da je u pitanju dron suncobran 200.

U maju je britanski ministar odbrane Grant Šaps (Shapps), kako podseća Blumberg, izjavio da je Kina već tada radila na isporukama oružja Rusiji.

"Imamo dokaze da Rusija i Kina sarađuju u snabdevanju oružjem za korišćenje u Ukrajini. Jedna država čuva leđa drugoj".

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...