SEDAMNAESTOGODIŠNJI UKRAJINCI MORAJU SE VRATITI IZ INOSTRANSTVA

ML

Od njih se traži da se lično, ne preko posrednika, registruju za služenje vojske
(ilustracija, Lekarske komisije ukrajinskih vojnih kancelarija znatno su pooštrile proceduru za oslobađanje od služenja vojnog roka i sve je teže izbeći poziv, navodi molva33.ru, foto topwar.ru)

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da Ukrajinci koji su u inostranstvu napunili 17 godina moraju da se vrate u Ukrajinu i tu se registruju za služenje vojnog roka, informiše list Ukrajinska pravda.

Ta registracija neće moći da se obavi onlajn ili preko nekog drugog lica već će svaki mladić morati da to učini lično. Ministarka, zadužena za teritorije koje nisu više pod kontrolom vlasti iz Kijeva, Irina (Iryna) Vereščukova, saopštila je, takođe, da su pripremljeni propisi prema kojima se njima odlaže vojna regrutacija. Portaprol ovog ministarstva Dmitro (Dmytro) Lazutkin objasnio je da se, u stvari, ovim odlukama obaveza regrutacije podjednako primenjuje na sve Ukrajince koji pune 17 godina, bez obzira gde se nalaze, i da se ne radi o mobilizaciji. Inače, oko četvrt miliona mladih Ukrajinaca su ove godine napunili ili pune 17 godina. Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski (Volodomyr Zelensky) je u aprilu ove godine potpisao zakon kojim je snižena starosna granica za mobilizaciju sa 27 na 25 godina. 

Ovih dana se u Ukrajini vode rasprave o novom talasu mobilizacije. Bivši komandant oružanih snaga Valerij Zalužni (Zalužnyj) je izjavio da je Ukrajini potrebno oko pola miliona novih vojnika, a njegov naslednik na ovoj funkciji Aleksandar Sirskij (Oleksandr Syrskyj) tvrdi da se ta brojka može "znatno smanjiti". Čuje se, inače, da je pušten iz zatvora izvestan broj zatvorenika koji su se prijavili da bi išli na front. Navodno, radi se o pet hiljada zatvorenika, a prijavilo se za front mnogo više tj oko 20 hiljada.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...