GRUZIJA: ZAKON O SPOLJNOM UTICAJU POČEO DA VAŽI

ML

S obzirom da predsednica Gruzije nije u propisanom roku potpisala zakon, ta uloga je pripala predsedniku parlamenta
(03. 06. 2024. protest u Gruziji protiv zakona o registrovanju političkih aktera koji primaju novac iz inostranstva, foto https://fotkaew.ru/skandalnyy-zakon-ob-inoagentakh-vstupil-v-silu-v-gruzii)

Predsednik gruzinskog parlamenta Šalva Papuašvili potpisao je danas kontraverzni Zakon o spoljno-političkom uticaju. O tome informiše agencija TASS, koja navodi da je zakon - protiv kojeg je poslednjih sedmica protestovalo više desetina hiljada ljudi - konačno stupio na snagu.

"Danas sam potpisao zakon o transparentnosti spoljno-političkog pritiska. Njegov cilj je da pojača politički, ekonomski i socijalni sistem Gruzije protiv mešanja spolja", rekao je Papuašvili na konferenciji za štampu.

Ovaj pravni akt, koji je predložila vlada premijera Irakli Garibašvilija, obavezuje medije i nevladine organizacije, ukoliko više od 20 posto budžeta dobijaju iz inostranstva, da se registruju kao "organizacije koje podržavaju interese spoljnih sila".

Kritičari ove norme, među njima i predsednica Gruzije Saloma Zurabišvili, strahuju da je ovaj zakon napravljen po uzoru iz Rusije i da ograničava slobodu govora i štampe. U njemu vide i prepreku na putu Gruzije u Evropsku uniju.

Predsednica Zurabišvili je polovinom maja uložila veto na ovaj zakon, ali ju je prošle nedelje nadglasao parlament u kome natpolovičnu većinu ima vladajuća stranka i predlagač zakona - pokret Gruziski san. S obzirom da predsednica nije u ustanovljenom roku potpisala zakon ta uloga je pripala predsedniku parlamenta.                

Protesti koji su zahvatili Gruziju nekoliko prošlih sedmica zbog Zakona o spoljno-političkom uticaju najmasovnini su od dobijanja nezavisnosti posle raspada SSSR-a 1991.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...